Enric Pallàs | Cedida

 

 

Fa temps que Bellaterra busca el seu espai en el món municipal. De fet mai s'ha sentit gaire integrada en el municipi que l'hi correspon. La distància i la incomunicació amb Cerdanyola no han estat els únics motius d'aquesta desconnexió. Hi ha ajudat el maldestre tracte que, en poques excepcions, l'hi han donat els diferents governs municipals de Cerdanyola.

  

  

En el 1968, quan es va crear la UAB, era coneguda com la Universitat de Bellaterra. Això va contribuir força a posar-nos en el mapa. Cerdanyola va intentar fer-se-la seva, com municipalment li pertocava, però la personalitat de Bellaterra, clarament diferenciada de Cerdanyola, ho va impedir.

  

  

Després van venir els intents d'aconseguir ser una entitat local menor dels anys 70. Al 93, fruit de la intensa feina d'un grup de veïns, es va presentar la demanda de segregació del municipi de Cerdanyola. Però no va ser fins al 2005, quan l'Ajuntament hi va donar el vistiplau, que no es va començar seriosament els tràmits per constituir l'EMD, que finalment va ser una realitat el 6 de juliol de 2010.

  

  

Pocs dies abans, el 20 de juny, Bellaterra Decideix va organitzar la votació al nostre poble sobre la independència de Catalunya, amb una participació del 31,78% del cens (681 vots). El moviment independentista, per tant, era ja potent entre els nostres conciutadans i tenia vida pròpia. Va ser el 27 de febrer de 2012 quan Bellaterra Decideix es va dissoldre per crear l'actual Bellaterra per la Independència, que és l'assemblea territorial de l'ANC. Sempre actius com a poble, amb iniciativa i personalitat pròpia.

  

  

Però per ser-ho cal que ens hi sentim i actuem com a tal. Va ser pensant a cohesionar-nos i aconseguir aquesta voluntat ferma de ser, que el febrer del 2016 es creà la Taula Cívica de Bellaterra (TCB), per tenir un lloc comú de diàleg entre totes les entitats que s'hi volguéssim adherir. En l'acta fundacional hi consten 14 entitats i actualment ja en formen part 18.

  

  

Tenir l'EMD ens ha permès disposar d'una administració molt més propera on canalitzar els nostres problemes. A més, gràcies al Centre Cívic de la Plaça Maragall que administra, hem tingut a la nostra disposició uns locals on fer les conferències, assemblees i actes varis que ens ha ajudat a fer i ser poble.

  

  

Ens queda encara molt camí per fer. Molts dels nostres veïns segueixen desconnectats de les iniciatives que es fan des de l'EMD o des de les entitats. La manca de competències clares i de recursos amb què va néixer l'EMD, ha impedit que es visualitzés més la seva utilitat. Ara estem pendents de què s'aprovi el nou conveni, que confiem arregli l'actual desgavell. Haurem però, tal com es va prometre, d'aprovar-lo els veïns. Per tant tindrem una tasca col·lectiva important: debatre i votar aquest conveni. Això serà una oportunitat més per aconseguir aquesta consciència de poble que encara no hem assolit suficientment.