Acte d’apadrinament dels gegants de Bellaterra, Domènec i Martineta (1990) FOTO: Bellaterra 1930 – 1975. Crònica 75 anys, Ignasi Roda | Cedida

 

 

 

Aquest cap de setmana arriba la 33a edició de la Festa Major de Bellaterra. La primera gran festa va ser l’any 1983, organitzada per la Unió de Veïns, fins a l’any 2012, que va passar a fer-ho la nova EMD i el consell de cultura. Per final de festa, com cada any, hi haurà el ball de gegants i la banda d’El Musical; però, d’on van sortir els gegantets i qui els va construir?

 

 

L’origen va ser una celebració de Sant Agustí l’any 1990 en què un veí, Agustí de Uribe, va organitzar una festa amb un doble objectiu: celebrar el dia del seu sant i col·laborar en l’elaboració dels gegants. La iniciativa va ser d’Ignasi Rodai la construcció dels caps la va fer Amadeu Farré, constructor de màscares i escenògraf de Vilafranca. Els convidats, a més de sopar, van pintar els caps dels gegants, fer l’estructura i dissenyar un primer vestuari en paper.

 

 

Més endavant, se’ls va buscar un nom, Domènec – perquè Bellaterra està construïda sobre el solell de Can Domènech – i Martina – pel patró de Cerdanyola, Sant Martí. També es va fer un concurs per triar el vestuari de roba i, finalment, es van oferir com a donació a la Unió de Veïns i al Grup Escolta Bellaterra.

 

 

En paraules d’Uribe “l’objectiu d’aquesta donació era que, de la mateixa manera que en Domènec i la Martineta han d’estar junts, les entitats de Bellaterra també han de mantenir-se unides i fer ballar els gegants a totes les festes possibles.”