Josep Maria Riba, president de la Unió de Veïns de Bellaterra | Redacció

 

 

En Josep Mª Riba és un bellaterrenc de tota la vida. Actualment presideix l’associació de veïns que des dels inicis havia representat els interessos del barri, però des que Bellaterra va aconseguir certa autonomia respecte a Cerdanyola i es va crear l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) el seu rol ha canviat. Ara farà tres anys que en Josep Mª Riba presideix la Unió de Veïns i des del seu càrrec ha intentat resituar-la i que recuperi el paper que tenia en els seus orígens.

 

 

– Què és la Unió de Veïns?

La Unió de Veïns va néixer molt al principi de Bellaterra. La urbanització es va crear als anys 30 i la Unió de Propietaris, que és com es deia al principi, es va fundar cap al 1945. Durant molts anys ha fet de representant de Bellaterra davant de l'Ajuntament i altres institucions. Més tard va passar a dir-se Unió de Veïns perquè es van començar a llogar els habitatges i no tothom era propietari. Mentre no hi ha hagut l’EMD era l'interlocutor, però quan apareix l'administració ha de canviar el rol i, de fet, ens ha costat una mica. Ara té un paper més com a l'origen: defensar els interessos dels veïns davant dels polítics, tant els de Cerdanyola com els que porten l'EMD.

 

– L'EMD es va impulsar des de la Unió de Veïns?

Sí, es va fer confiant que això donaria una autonomia per poder tenir millors infraestructures i serveis, que sempre han sigut percebuts com a insuficients. Des de sempre Bellaterra ha tingut un problema amb Cerdanyola, estan molt separades físicament i no hi ha bones connexions. El tren de Bellaterra et porta cap a Sant Cugat o Sabadell, no a Cerdanyola, i la línia d'autobús és molt pobra. A més a més, l'autopista i la Universitat Autònoma de Barcelona fan de barrera. Bellaterra sempre s'ha sentit orfe i hi ha la sensació que es paguen molts impostos, especialment de l'IBI, i que en tornen pocs. S'ha intentat en dues ocasions fer un municipi propi i les dues han fallat. La tercera ja veurem.