Quan 1.200 habitants esdevenen capital

by | set. 7, 2017 | Opinió


 

 

 

Aquest cop faig un salt cap als Estats Units per presentar-vos una població que no és pas gaire més gran que Bellaterra. En l'actualitat volta els 8.000 habitants.

 

Parlem de Montpelier. A banda de ser una vila modesta des del punt de vista d'empadronament, comparteix amb Bellaterra el fet de tenir una població flotant molt nombrosa.

 

Els càlculs fets a Montpelier suggereixen que aquesta vila s'infla fins a superar les 20.000 persones durant les hores diürnes.

 

La Bellaterra de tota la vida, la d'abans de l'EMD, on s'hi compta la universitat o el centre de comandament dels bombers, sembla un cas parell al de Montpelier.

 

De fet, Bellaterra i Montpelier tenen una població que fluctua en hores (entre el dia i la nit) i que no és exclusiva de l'estiu, com passa als pobles de la costa catalana.
 

 

Si la població flotant a Bellaterra va connectada a l'existència de la universitat; a Montpelier l'explicació rau en el fet que és la capital de l'estat de Vermont, als Estats Units d'Amèrica.
 

 

Capital estatal des de 1805, aleshores amb només 1.200 habitants. Ho és per la seva posició geogràfica i perquè es recorda que els seus veïns van cedir terrenys i fons per a la construcció d'una modesta seu que va acollir el govern de l'estat de Vermont.
 

 

Tot sembla començar un 15 de gener de 1777, pocs anys abans de la Revolució Francesa, quan New Connecticut es declara independent de la Gran Bretanya i de la Colònia de Nova York. Aquell mateix any, New Connecticut passa a dir-se Vermont (una traducció imperfecta del francès verds monts o de vers monts). Inspirant-se, segurament, en el llegat de l'explorador francès Samuel de Champlain.
 

 

En un primer moment, el Congrés dels Estats Units no va admetre Vermont com a territori separat de Nova York. Així que durant més d'una dècada, Vermont es va governar com a territori sobirà i independent.
 

 

Fou l'any 1791, ja amb George Washington de president, quan Vermont esdevé el 14è estat dels Estats Units d'Amèrica. En aquell moment, la jove vila de Montpelier només tenia 117 habitants.
 

 

Probablement aquesta integració va ser facilitada pel fet que l'anomenada República de Vermont tenia una legislació molt innovadora. Considerava les eines legals per suprimir l'esclavatge i garantia el dret de vot als homes sense terra. Un primer pas cap al sufragi universal.
 

 

Avui, Montpelier és considerada com una de les millors petites viles dels Estats Units; i l'estat de Vermont, amb menys població que el Vallès Occidental, presenta una qualitat de vida envejable. Amb un índex molt baix d'atur i de pobresa.
 

 

L'Estat, a més, té els nivells de crim i delinqüència més reduïts dels Estats Units; i una posició capdavantera en qüestions d'accés als serveis de salut.

Vols llegir més…?

“La gran riuada”

“La gran riuada”

Tenia 9 anys. Plovia a bots i barrals. Encara érem a Bellaterra. Aleshores les vacances escolars acabaven a finals de setembre, quan llavors, es feien les maletes i tornàvem a Barcelona. Era un 25 de setembre i era un dimarts.

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

Bellaterra va ser fundada sens dubte per monàrquics i les seves maneres de fer les podríem titllar com gestores d’un petit reialme que s’havia constituït per reial decret – valgui la redundància – amb la permissivitat del moment d’una administració local, Cerdanyola del Vallès, que maldava per gestionar un poble que en qüestió de 30 anys havia passat de la pagesia a la indústria.

“La Festa Major ‘en minúscules'”

“La Festa Major ‘en minúscules'”

Però, per què la nit del divendres ha desaparegut? Cóm és que els joves no hi eren a la nit jove? Per què la única nit de la festa es va acabar a les 2 hores…? Ja no es fan des de fa temps les Gincames del Grup escolta o la Gincama Motor. Tampoc es fa el concurs de Pintura Ràpida ni tantes altres activitats que donaven joc, dins una mateixa franja, a que els veïns de diferents edats tinguéssin l’agenda “plena”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: