Aquest cop faig un salt cap als Estats Units per presentar-vos una població que no és pas gaire més gran que Bellaterra. En l'actualitat volta els 8.000 habitants.

 

Parlem de Montpelier. A banda de ser una vila modesta des del punt de vista d'empadronament, comparteix amb Bellaterra el fet de tenir una població flotant molt nombrosa.

 

Els càlculs fets a Montpelier suggereixen que aquesta vila s'infla fins a superar les 20.000 persones durant les hores diürnes.

 

La Bellaterra de tota la vida, la d'abans de l'EMD, on s'hi compta la universitat o el centre de comandament dels bombers, sembla un cas parell al de Montpelier.

 

De fet, Bellaterra i Montpelier tenen una població que fluctua en hores (entre el dia i la nit) i que no és exclusiva de l'estiu, com passa als pobles de la costa catalana.
 

 

Si la població flotant a Bellaterra va connectada a l'existència de la universitat; a Montpelier l'explicació rau en el fet que és la capital de l'estat de Vermont, als Estats Units d'Amèrica.
 

 

Capital estatal des de 1805, aleshores amb només 1.200 habitants. Ho és per la seva posició geogràfica i perquè es recorda que els seus veïns van cedir terrenys i fons per a la construcció d'una modesta seu que va acollir el govern de l'estat de Vermont.
 

 

Tot sembla començar un 15 de gener de 1777, pocs anys abans de la Revolució Francesa, quan New Connecticut es declara independent de la Gran Bretanya i de la Colònia de Nova York. Aquell mateix any, New Connecticut passa a dir-se Vermont (una traducció imperfecta del francès verds monts o de vers monts). Inspirant-se, segurament, en el llegat de l'explorador francès Samuel de Champlain.
 

 

En un primer moment, el Congrés dels Estats Units no va admetre Vermont com a territori separat de Nova York. Així que durant més d'una dècada, Vermont es va governar com a territori sobirà i independent.
 

 

Fou l'any 1791, ja amb George Washington de president, quan Vermont esdevé el 14è estat dels Estats Units d'Amèrica. En aquell moment, la jove vila de Montpelier només tenia 117 habitants.
 

 

Probablement aquesta integració va ser facilitada pel fet que l'anomenada República de Vermont tenia una legislació molt innovadora. Considerava les eines legals per suprimir l'esclavatge i garantia el dret de vot als homes sense terra. Un primer pas cap al sufragi universal.
 

 

Avui, Montpelier és considerada com una de les millors petites viles dels Estats Units; i l'estat de Vermont, amb menys població que el Vallès Occidental, presenta una qualitat de vida envejable. Amb un índex molt baix d'atur i de pobresa.
 

 

L'Estat, a més, té els nivells de crim i delinqüència més reduïts dels Estats Units; i una posició capdavantera en qüestions d'accés als serveis de salut.