Mira els comentaris

 

 

Dissabte 2 de setembre va esclatar una polèmica a les xarxes socials amb diferents bellaterrencs com a protagonistes. El motiu, un vídeo enregistrat la nit del divendres de Festa Major per un veí, Juan Carlos Riba, que criticava la poca assistència de públic després del sopar de la Penya Blaugrana i l'actuació musical de l'Orquestra Montecarlo.

  

Riba va fer una panoràmica des de la plaça del Pi amb el seu telèfon mòbil mentre ironitzava sobre la poca assitència i l'ambient apagat. A més, es va referir directament al president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, com a principal culpable de la situació.

  

 

 

De fet, el rerefons de la qüestió es remunta al canvi de model de Festa Major que va tenir lloc entre els anys 2010 i 2012, amb l'arribada de l'EMD. Fins llavors, els organitzadors de la Festa Major havien estat l'associació de veïns del barri, “La Unió de Veïns”, qui també exercia com a associació de propietaris des dels inicis de l'urbanització i duia a terme nombroses activitats culturals al llarg de l'any.

 

 

Un canvi de model de festa

  

A poc a poc, la Unió de Veïns va anar perdent espai i capacitat de participació en la festa, fet que es va viure com una “usurpació” des dels membres de l'associació. També se'n van sentir exclosos alguns joves que en gestionaven la barra o organitzaven activitats lúdiques i esportives al llarg de la festa, com l'Ironman o Ironwoman. El punt d'inflexió, però, va arribar amb la Festa Major de l'any 2012, que va acabar amb 4 d'aquests joves detinguts per desordres públics.

 

 

Actualment l'organització de la festa la centralitza el Consell de Cultura de l'EMD, amb representants de diferents entitats, i gran part dels serveis com la barra o els monitors esportius són subcontractats. Aquest fet repercuteix en la participació dels veïns, que s'ha vist disminuïda i el cost de la Festa Major, que s'ha multiplicat considerablement.

  

 

 

 

Detencions a la Festa Major de 2012

 

 

Mossos d'Esquadra de la comissaria de Cerdanyola i de la Policia Local de Cerdanyola van detenir quatre joves durant la Festa Major de Bellaterra l'any 2012 com a presumptes autors dels delictes de desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i lesions. Els detinguts van ser Nestor S.M, de 29 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Bellaterra, Tomás M.L.. de 26 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Bellatera, Lucas F.V., de 26 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Bellaterra i Bernat C.G., de 24 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Cerdanyola.

  

 

 

Segons fonts policials, els detinguts van participar en uns aldarulls que van tenir lloc a la Festa Major de la localitat i en els quals van resultar ferits quatre agents del Cos de Mossos d'Esquadra i vuit agents de la Policia Local.

  

 

 

Els fets van tenir lloc a la matinada, al voltant de les 4.30 hores, moment en què es va donar per finalitzada la festa a la plaça del Pi i es van iniciar els aldarulls perquè alguns dels assistents no volien marxar del lloc i seguien demanant begudes a la barra. En arribar els agents, un grup de persones va començar a fer llançament d'ampolles i objectes contundents i a resistir-se activament al desallotjament de la plaça.

  

  

Agents de Seguretat Ciutadana, amb recolzament de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) del Cos de Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Cerdanyola van intervenir i, finalment, van desallotjar la plaça.

  

  

 

 

Una ferida oberta

 

 

Alguns dels joves amb els quals ha pogut parlar BellaterraDiari consideren que el desplegament policial va ser “exagerat” i que “no calia que el president de l'EMD alertés a la policia ni permetés que es desallotgés la plaça”. Un cop succeits els fets, no va haver-hi declaracions de cap dels responsables. 

 

 

Des de llavors, joves d'entre 20 a 40 anys han deixat d'assistir a la Festa Major i, cinc anys més tard, ha quedat palès que la ferida segueix oberta. Un segment de població que no sembla que l'EMD de Bellaterra tingui interès en recuperar