La Universitat Pompeu Fabra s'ha situat al lloc 140 del rànquing global que elabora anualment l'entitat Times Higher Education (THE). La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha assolit el 147, de tal manera que ambdues es col·loquen entre les 150 primeres del món, d'acord amb aquest llistat que té en compte variables com la docència, la recerca, les cites, la internacionalització o la transferència. Dues universitats britàniques, la d'Oxford i la de Cambridge, se situen al capdamunt, seguides del California Institute of Techonology. La presència de centres universitaris catalans es completa amb la Universitat de Barcelona, situada al tram de la 201 a la 250, la Universitat Politècnica de Catalunya, al tram 401-500, i la Universitat Rovira i Virgili, al mateix tram.

 

 

A banda de les cinc universitats catalanes, hi ha vint-i-quatre centres de la resta de l'Estat que apareixen al rànquing. Entre ells hi ha la Universitat de Navarra, que apareix al tram 301 a 350, o la Universitat Autònoma de Madrid, al tram 351 – 400. La Universitat Complutense de Madrid apareix al tram 501 a 600.L’edició 2018 del rànquing del THE mostra, un any més, el domini de les universitats anglosaxones. A banda de la Universitat d'Oxford, de la de Cambridge i de l'Institut de Tecnologia de California, les deu primeres posicions estan ocupades per la Universitat d'Stanford, pel MIT, per la Universitat de Harvard, per la de Princeton, per l'Imperial College London, per la Univesitat de Chicago i per l'ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology.