Em sorprèn la polèmica suscitada pel vídeo del Carles, del tot testimonial, però sí que la puc entendre pels seus comentaris, del tot encertats a parer meu. He parlat, i molt, sobre la Festa Major perquè, junt amb la Gemma Subirà, aleshores presidenta d'UVB, la vàrem impulsar, l'any 1983. Recollíem aleshores la iniciativa de l'any anterior de l'Anna Güell que havia dibuixat el projecte i, des de l'entitat, vàrem creure que calia que Bellaterra tingués la seva Festa Major.

El seu disseny comptava amb la plena participació i compromís de molts veïns i entitats que treballàvem per a fer de la “zona residencial” que érem, un “barri” actiu i compromès. La resposta va ser magnífica, amb grups i noms propis compromesos; parlo de la família Casas, de La Inestable, d'Amics de Bellaterra, del GEB, etc., i sobretot dels joves.

A mesura que els anys passaven, la Festa anava agafant més cos i, per tant requeria un bon treball de planificació i seguiment. Tot plegat ens va portar al primer conflicte, els excessos derivats de la beguda incontrolada fora d'hores de festa. Jo, aleshores, vaig atribuir el problema a un canvi de disseny, quan es va incorporar el ball amb disc-jockey. Era (i és) una fórmula de discoteca, és a dir que, un espai de la festa Major esdevenia discoteca. La gran diferència entre l'actuació en directe i la música enllaunada és que amb la primera la gent balla perquè els actuants els animen i això fa que la gent suï i els efectes de l'alcohol disminueixin. Pot semblar una teoria una mica peregrina, però del tot certa.

Amb l'arribada de l'EMD la Festa Major va ser segrestada per l'entitat. Quin gran error! Us ho dic amb coneixement de causa perquè durant 2 anys vaig coordinar la Festa Major de Sabadell des de l'Ajuntament i l'únic que vaig fer va ser encaixar totes les propostes de les entitats, donar-los el suport infraestructural que necessitaven i omplir les parcel·les que no quedaven cobertes amb propostes des de la Regidoria de Cultura.

Fa 5 anys que es van produir els aldarulls més greus que ha tingut la nostra Festa i molts joves i adults es van plantejar fer front a l'actitud prepotent de Gent per Bellaterra, partit que governava (i governa) l'EMD amb majoria absoluta. Jo, aleshores, venia d'un any intens de compromís amb les eleccions municipals a les quals m'havia presentat com a possible President de l'EMD, i un grup de veïns em va demanar si podia coordinar una resposta contundent. Jo els vaig dir que, a part dels manifestos puntuals que es varen emetre, calia crear una plataforma d'igual a igual que s'enfrontés a GpB en les eleccions vinents, és a dir, calia crear un partit. Fruit del treball en equip va sortir la proposta de crear Bellaterra Endavant (BE!). Tot semblava anar per bon camí perquè la gent estava motivada pels fets de la Festa Major, però a mesura que passaven els dies va aparèixer el desencant i la idea es va abandonar. Quin compromís embolicar-se amb un partit. Ens portava hores de feina, és a dir, temps dedicat a un fi comú i veïnal, i això espantava.

Tot això ho explico perquè, si bé l'EMD va segrestar la Festa Major, la UVB ho va consentir, i també ho van consentir tots els que l'organitzaven fins aleshores. Potser els va semblar que traspassar les responsabilitats de la seva organització els alliberava de la feina feixuga de muntar una Festa Major. Jo mateix, i davant d'aquella nova ordenació de la festa, vaig recitar la darrera Esquirolada l'any 2011 i vaig lliurar com a llegat final, una Nova auca de Bellaterra al President de l'EMD perquè valorés la seva edició davant la nova etapa que havia començat amb la creació de l'entitat.

Si les entitats i els joves volen recuperar la Festa Major, cal que es comprometin a fer-ho, i d'una manera decidida. La UVB ha d'encapçalar aquesta recuperació i restituir que el que ella mateixa va crear l'any 1983. I si cal, es planteja de fer una Festa Major alternativa, com ho va ser la Festa Menor que els de GEB van organitzar fa uns anys i que malauradament va desaparèixer. L'any vinent celebrarem els 35 anys de Festa Major, una xifra rodona que ens pot engrescar.

Però, deixem-nos d'endergues!, han de ser els joves i la generació dels nostres fills els que liderin el projecte. Nosaltres, els de la meva generació, ja un xic iaios, els hem de donar suport i oferir tot allò que els puguem donar. Carles, gràcies per encendre una polèmica que potser generarà compromisos.