Imatge d'arxiu de policies locals d'esquena
Imatge d'arxiu de policies locals d'esquena | Arxiu

 

 

L’Alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha emès un escrit a la Fiscal Cap Provincial de Barcelona perquè deixi sense efecte la instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra i “que atribueix a les Policies Locals funcions de Policia Judicial que no els corresponen”. Entre d’altres peticions, aquesta instrucció ordena a la Policia Local que elabori informes de les activitats preparatòries del referèndum i que adopti les mesures necessàries per evitar la seva celebració requisant urnes, sobres electorals, o altre material relacionat amb el referèndum.

 

Escolà considera que “la Fiscalia s’ha extralimitat en les seves atribucions” amb aquesta instrucció excepcional, posant en una “posició compromesa” als agents.  De fet el motiu que s'hagi enviat la carta és precisament per defensar els treballadors municipals en el seu conjunt, un compromís que l'alcalde va assumir explícitament des del primer dia.

 

Aquest escrit a la Fiscal Cap Provincial també l'ha adreçat l'Ajuntament de Cardedeu i de La Garriga, entre altres.

 

 

La Policia Local de Cerdanyola no va signar, l'any 2015, el conveni de col·laboració amb el Ministeri de l'Interior

 

Per fer aquestes afirmacions, Escolà es basa en l’acord adoptat per la Comisión Nacional de Coordinación de la Policía Judicial en la reunió celebrada el 15 de juliol de 2015. L’acord determina que la Policia Judicial específica està integrada pel Cos Nacional de Policia, Guardia Civil i Policies Autonòmiques i que només les Policies Locals de grans municipis que hagin firmat el conveni de col·laboració entre el Ministeri de l’Interior i la Federación Española de Municipios y Provincias poden actuar com a Policia Judicial. Carles Escolà considera que la instrucció 1/2017 és irregular i sol·licita deixar-la sense efecte en el període més breu de temps possible.