Les millors imatges de l'1 d'Octubre a Cerdanyola
Els regidors independentistes van pujar dalt de l'escenari. | Lali Álvarez

 

El referèndum d’autodeterminació ha sigut el bàlsam per, ni que sigui momentàniament, recuperar la unitat entre els regidors sobiranistes. Els diferents partits polítics van tenir un fort paper en l’organització de la votació i, un cop fet el recompte, ho van celebrar junts a la plaça de l’Abat Oliba.

 

En declaracions al TOT, l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha felicitat la gent que va fer possible el referèndum i els ha agraït el seu paper. Sobre la repressió violenta, Escolà ha dit que “l’estat va deixar caure la careta i ha demostrat que de democràtic no en té res”.

 

Víctor Francos, portaveu del PSC, també ha condemnat l’actuació policial. “El govern espanyol va cometre un error històric”, ha dit. Tot i així, també ha criticat el govern de la Generalitat per haver celebrat el referèndum. “Quan dues parts caminen pel precipici al final cauen”, ha dit.

 

“Estem gaudint del moment”, ha explicat content el president d’ERC Cerdanyola Albert Turon. El republicà considera que “ens podem felicitar pels resultats tot i els inconvenients que l’estat va afegir”. Sobre la repressió, Turon ha dit que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no van venir a protegir drets, sinó a agredir-los.

 

El portaveu municipal del PP, Manuel Buenaño, ha esquivat condemnar la violència dels cossos policials i ha demanat una resposta encara més contundent. “Només queda una sortida a aquest sense sentit: aplicar l’article 155 de la Constitució, prendre-li les competències a la Generalitat i convocar eleccions autonòmiques”. A més a més, ha demanat a l’alcalde que es torni a hissar la bandera espanyola de la façana de l’ajuntament. El símbol es va retirar un cop anunciada la victòria del ‘sí’ a la independència.