Una de les càmeres instal·lades a la sortida de Bellaterra, cap a Sabadell
Una de les càmeres instal·lades a la sortida de Bellaterra, cap a Sabadell | J. Tardós

 

 

  

Bellaterra va donar suport al referèndum d'autodeterminació de Catalunya, condemnar la violència dels cossos policials de l'Estat i demanar la dimissió del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Entre altres, també va aprovar una renovació de la línia de crèdit amb el Banc Sabadell, per valor de 150.000 €

 

 

Per Ramon Andreu, president de l'EMD de Bellaterra (Gent per Bellaterra), aquesta renovació “permetrà fer front als 40.000 € que deu l'Ajuntament de Cerdanyola i als més de 110.000 € que l'administració ha deixat de pagar”. El punt es va aprovar amb els vots a favor de GxB, CiU i l'abstenció d'ERC.

 

Seguint amb qüestions econòmiques, la partida que va aixecar més desacord va ser la despesa que suposen les càmeres de trànsit, instal·lades a totes les entrades i sortides de Bellaterra. Els partits de l'oposició (CiU i ERC) van criticar-ne, també, la seva tramitació, sense arribar a cap acord previ amb l'Ajuntament de Cerdanyola – qui té la competència de seguretat – i l'actual mala gestió de les imatges que graven.

 

 

Gran despesa, mala tramitació i gestió de les imatges

 

  

  

Segons Quim Oltra, vocal d'ERC, “és una qüestió de diner públic i tenim la competència de regulació del trànsit però no la de seguretat”. Per Oltra, “les càmeres es van tramitar com a “càmeres estadístiques pel control del trànsit” però suposen una despesa de 90.000 € i no són operatives perquè ningú està mirant a través seu”.

 

 

Només Mossos d'Esquadra en requereixen les imatges de tant en tant, sobretot en qüestions de seguretat. “Nosaltres, si poguéssim, voldríem més càmeres”, va manifestar Jordi Macarulla, vocal de CiU. Emperò, “expressem la mala gestió que se n'ha fet des de l'EMD”, va dir.

 

Ramon Andreu, president de l'EMD, va admetre: “estic d'acord que les càmeres no han estat tramitades de la millor manera possible, però com a mínim les tenim”. Així i tot, “vam considerar que era molt important tenir aquestes càmeres encara que estiguessin tramitades «en el fil»”.

  

 

 

 

La seguretat, la prioritat número u

 

  

  

Fins ara, Mossos ha sol·licitat 40 extraccions de vídeo a l'EMD i Andreu va afirmar que “havia ajudat molt a la seguretat, fins i tot contribuït a resoldre delictes en ciutats veïnes”. ERC, per això, va mostrar el seu descontentament i va alertar: “no som experts en seguretat i el fet que s'hagin tramitat així provoca que qualsevol tècnic pot anar allà i saber quan surto i torno a entrar a casa meva, establir patrons i entrar-me a robar, per exemple”.

 

 

Enlloc d'això ERC sostè que s'haurien de tramitar correctament i que els Mossos demanessin les imatges a la Policia Local, experts en seguretat.

 

  

  

Andreu va expressar que per ell la seguretat era la prioritat número u per Bellaterra. De fet, l'Ajuntament l'hi ha demanat que apagui totes les càmeres per tornar a començar el tràmit correctament. Una proposta “inacceptable” per Andreu perquè “cal que facin la proposta primer”.