El ple extraordinari convocat pel 25 d'octubre
El ple extraordinari convocat pel 25 d'octubre | Laia TR

 

El ple extraordinari convocat un dia abans del ple ordinari d’octubre a Cerdanyola va començar, el 25 d’octubre, amb no poca polèmica a la sala de plens.

 

 

Per ICV-EUiA, convocar un ple extraordinari monogràfic per debatre dues declaracions institucionals – una referent a la aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya i l’altra respecte l’alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart – no els acaba de fer el pes. ICV-EUiA va manifestar: ”són qüestions que ja van sortir al ple anterior”. 

 

El PP no es va mostrar favorable, tampoc, a aquesta convocatòria perquè “es podrien haver abarcat dijous en el ple ordinari”. Per la seva banda, Cs va qualificar la convocatòria “d’una nova mostra de com el govern municipal supedita les accions municipals a un programa separatista”. També en contra, el PSC va etzibar “la democràcia també és no convocar plens quan et surt dels nassos”.

 

A favor de la urgència del ple es van manifestar ERC, el PDeCAT i el regidor no adscrit – apart del govern – qui, respectivament, van afirmar: “el ple extraordinari d’aquest 25 d’octubre respon a l’amenaça que ha llençat el govern de l’estat a Catalunya” i “és evident que ens trobem en una situació d’excepcionalitat on l’actualitat corre minut a minut”.

 

Està previst que entre dijous 26 i divendres 27 el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, faci moviments per proclamar la independència. 

 

Els regidors del PDeCAT durant el ple extraordinari
Els regidors del PDeCAT durant el ple extraordinari | Laia TR

 

Aplicació de l’article 155

 

Pel regidor no adcrit, Jordi Miró, “cal donar absolut suport al Parlament perquè faci efectiu el que el poble de Catalunya va votar l’1 d’octubre”. “Estem d’acord que es van vulnerar drets i instem al govern espanyol a que aturi la suspensió de l’autogovern de Catalunya”, va manifestar.

 

Maria Reina, regidora d’ICV-EUiA es va posicionar “és una pena que no s’intenti unir les diferents veus del catalanisme a casa nostra”. En aquest sentit la regidora va manifestar: “hi ha coses referents a la primera moció que estem molt d’acord però en d’altres que no”. Reina va llegir la moció que proposava ICV-EUiA amb dues esmenes que feien èmfasi en “no igualar l’1 d’octubre a un referèndum clarament garantista”. Per ICV-EUiA, aplicar els resultats del passat referèndum “no seria acceptable com a democràtic” i va fer una crida a “sumar al catalanisme”.

 

Josep Grau, portaveu del PDeCAT, va contestar a Reina “el catalanisme que defensa l’estat de setge a Catalunya, sí que està unit”. L’aplicació de l’article 155, per Grau, suposa un pas més, “un cop d’estat de l’estat espanyol que ens converteix en una colònia”. “El que no vol entendre el govern espanyol és que el poble català ha perdut la por i defensarà les intitucions i els representants escollits legitimament”, va continuar. Per Grau, Enric Millo és l’únic culpable de les conseqüències i violència exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil Espanyola durant l’1-O.

 

A continuació va parlar Pau Ortolà, portaveu de Cs a Cerdanyola, qui va citar paraules de Jean Claude Juncker, Antonio Tajani, Emmanuel Macron o Angela Merkel, entre altres, per agumentar que el govern català ha perdut el respecte a “la legalitat, la constitució i al Tribunal Constitucional”. De fet, Cs va acusar els partits sobiranistes “d’haver perdut la realitat de vista en la seva bombolla” i els tres regidors de la formació es van aixecar i marxar del plenari “per no seguir participant d’aquest teatre”. 

 

Helena Solà, portaveu d’ERC, va especificar cap a Reina que “la moció referent a la suspensió de l’autonomia es tracta d’una moció de l’Associació Catalana de Municipis i que la convocatòria del ple extraordinari s’ha repetit en d’altres ciutats”. De cara a Cs, la regidora va replicar: “millorar l’estat de les voreres i la neteja de la ciutat no és incompatible amb convocar aquest ple. No s’estan subeditant les accions municipals”. Més aviat, va acusar al govern del PP d’usurpar les funcions de l’autogovern català, amb el suport del PSOE i Cs. Segons Solà “la millor resposta d’atac al 155 és culminar la república catalana i fer-ho des de la màxima unitat”.

 

Ivan Rodríguez, de CxC, va admetre que “l’1 d’octubre no va tenir totes les garanties perquè l’estat no ho va permetre”. No obstant això, “parlar de les garanties un dia com avui no és just”, va replicar cap al PSC i ICV-EUiA. “La qüestió és més greu”, segons Rodríguez perquè “hi ha una manca de mires del govern espanyol, que prefereix vèncer enlloc de convèncer”. Pel regidor a govern: “l’aplicació del 155 és un clam a la força amb les mesures més autoritàries i centralitzadores que ens porten als temps d’abans de la constitució”. Paradoxalment, per Rodríguez, “l’aplicació del 155 pot suposar el principi de la fi de la constitució, en que la majoria del poble ja no se sent còmode”. Finalment, va demanar al PSC “no ser còmplices d’aquest fet”

 

En aquest moment, Víctor Francos, portaveu del PSC, va respondre: “ser còmplice seria prometre unes coses que al final no s’han fet”. El regidor va recordar els inicis de la seva militància, els que “va iniciar per tradició familiar” . A continuació va citar al seu avi, “que va estar en un camp de concentració per lluitar contra els franquistes”. Francos va afirmar que “als meus balcons no tinc banderes perquè les banderes només porten conflictes”. A continuació, va acusar el regidor a govern, Ivan Rodríguez, de ser “còmplice de l’acte més antidemocràtic que s’ha fet mai a Catalunya des de la mort de Franco”. El PSC de Cerdanyola no vol el 155, de fet, el seu portaveu va dir que “volen votar amb totes les garanties i que no està d’acord amb les actuacions que la policia va fer l’1 d’octubre”.

 

La declaració institucional per aturar la suspensió de l’autogovern de Catalunya es va aprovar amb els vots a favor de CxC, ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit. ICV-EUiA es va abstenir i PSC, PP i Cs van votar-hi en contra.