Diumenge 1-0 amb el fulard al coll

by | oct. 31, 2017 | Opinió

Foto: Jordi Borràs

Diumenge em vaig tornar a posar el fulard negre i groc del cau. El vaig dur tot dissabte a la nit i diumenge. Dissabte, per anar a tocar l’acordió, sentir un concert i dormir al Centre Cívic. Diumenge, per fer d’apoderada durant el Referèndum. Ara direu, i què ens explica aquesta? Doncs va ser important. Fa un any que vaig penjar el fulard de l’agrupament, ara en principi, en porto d’altres colors, però ahir vaig tornar al negre i groc de Bellaterra, el poble on m’he fet escolta.

Diumenge, el meu fulard va veure cues de més de 3 hores a un col·legi electoral. Va acumular les molles de coques i les gotes que queien dels sucs que anava portant la gent per fer l’espera més dolça. Excaps del cau anant a votar amb els seus fills, futurs escoltes. Això és el que vàrem viure diumenge a Bellaterra.

Malauradament, també va sentir por que vingués la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. Hi havia molta gent que patia per si venien, i pel que farien. Nosaltres, ho teníem clar. Continuar gaudint de la gran festa, de les votacions històriques amb cues brutals. La por? Per aquells que reculen.

L’escoltisme i el guiatge ens ensenya que hem de treballar per la transformació social. Diumenge, els valors escoltes i guies eren a les urnes. Sense por, vam afrontar les dificultats, vam votar i avui som una societat més justa i més digna.

Sé, valoro i intento entendre que potser no tots els fulards posats ahir van viure l’alegria. Al matí, la Marta, del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, que era a Barcelona per viure el Referèndum, em va dir que havia estat a una càrrega policial, i que li havien donat un cop de porra. Ella duia el fulard de 4vents i el fotògraf Jordi Borràs va deixar per la posteritat una foto d’aquests fets.

Com a catalans i catalanes amb fulards de tots colors, ara més que mai, sí que no ens agrada la gent que porta uniformes verds i negres. Em pregunto doncs, com explicarem aquests fets als infants i joves dels agrupaments perquè entenguin la situació, l’analitzin i en facin la seva valoració.

I tot això com ho farem? Mirem-ho amb senzillesa, i siguem decidides i afrontem les dificultats sense por. I per què? Perquè volem crear escoltes i guies lliures, amb ganes de transformar la societat, des de baix, els municipis. I on ho volem? Ben tendre, en una terra lliure.

Laura Benseny Cases

Laura Benseny Foto: Cedida

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: