Foto: Jordi Borràs

Diumenge em vaig tornar a posar el fulard negre i groc del cau. El vaig dur tot dissabte a la nit i diumenge. Dissabte, per anar a tocar l’acordió, sentir un concert i dormir al Centre Cívic. Diumenge, per fer d’apoderada durant el Referèndum. Ara direu, i què ens explica aquesta? Doncs va ser important. Fa un any que vaig penjar el fulard de l’agrupament, ara en principi, en porto d’altres colors, però ahir vaig tornar al negre i groc de Bellaterra, el poble on m’he fet escolta.

Diumenge, el meu fulard va veure cues de més de 3 hores a un col·legi electoral. Va acumular les molles de coques i les gotes que queien dels sucs que anava portant la gent per fer l’espera més dolça. Excaps del cau anant a votar amb els seus fills, futurs escoltes. Això és el que vàrem viure diumenge a Bellaterra.

Malauradament, també va sentir por que vingués la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. Hi havia molta gent que patia per si venien, i pel que farien. Nosaltres, ho teníem clar. Continuar gaudint de la gran festa, de les votacions històriques amb cues brutals. La por? Per aquells que reculen.

L’escoltisme i el guiatge ens ensenya que hem de treballar per la transformació social. Diumenge, els valors escoltes i guies eren a les urnes. Sense por, vam afrontar les dificultats, vam votar i avui som una societat més justa i més digna.

Sé, valoro i intento entendre que potser no tots els fulards posats ahir van viure l’alegria. Al matí, la Marta, del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, que era a Barcelona per viure el Referèndum, em va dir que havia estat a una càrrega policial, i que li havien donat un cop de porra. Ella duia el fulard de 4vents i el fotògraf Jordi Borràs va deixar per la posteritat una foto d’aquests fets.

Com a catalans i catalanes amb fulards de tots colors, ara més que mai, sí que no ens agrada la gent que porta uniformes verds i negres. Em pregunto doncs, com explicarem aquests fets als infants i joves dels agrupaments perquè entenguin la situació, l’analitzin i en facin la seva valoració.

I tot això com ho farem? Mirem-ho amb senzillesa, i siguem decidides i afrontem les dificultats sense por. I per què? Perquè volem crear escoltes i guies lliures, amb ganes de transformar la societat, des de baix, els municipis. I on ho volem? Ben tendre, en una terra lliure.

Laura Benseny Cases

Laura Benseny Foto: Cedida