Cedida per Josep Mª Aranda
La masia de Can Domènech, als actuals terrenys de la UAB | Cedida per Josep Mª Aranda
 

   

  

Durant el segle XVII es va iniciar la construcció – en precari – de la masia de Can Domènech. Aquesta estava en els actuals terrenys de la Universitat Autònoma i tenia una gran extensió de cultius.

 

  

En el moment de construir les vies dels Ferrocarrils Catalans de la Generalitat (FGC), la companyia va demanar que la via – que era d'ample europeu perquè havia d'arribar fins a París -, passés per Cerdanyola. Aleshores el nom oficial de la població era “Sardañola”. El municipi, però, va rebutjar-ho perquè, segons va dir l'Ajuntament d'aquell moment: “ja tenien la línia de la Renfe”.

 

 

Aquesta situació va fer passar la via pel llavors anomenat “Solei de Can Domènech”, és a dir, els terrenys de la masia a on hi tocava més hores el sol. En aquell moment, i juntament amb l'espai de salut i esbarjo que suposava la Font de la Bonaigua, va néixer la “ciutat jardí” de “Bella-Terra”.