“Sant Tornemi” amb la bandera

by | oct. 31, 2017 | Opinió

 

El procés de crear una bandera sembla que ha finalitzat. De primer es va pensar en un escut heràldic, però Bellaterra no reuneix les condicions necessàries per a tenir-lo, per tant, ens hem quedat amb un escut sense base ancestral. Vet aquí, doncs, que la cosa va derivar cap a la bandera. Sobre el tema, fa temps vaig dir el que opinava. Ara el que vull és valorar el procés de votació que s’ha fet i posar els punts sobre les is.

 

Després de la preselecció, feta no sé per quines persones (desconec la composició d’aquest Consell de Seguiment) i sota quins criteris, van quedar 3 opcions que es van sotmetre a votació popular. La crida va fracassar i molt poca gent es va acostar a la carpa disposada per a votar. Aleshores, i en una hàbil maniobra, es va convocar una nova votació que l’han anomenat “Segona fase” entre els veïns i veïnes que s’han donat d’alta a la pàgina web Bellaterra Participa, per tant, els qui poden votar son 372 persones, es a dir un 12,4% del cens. D’aquestes van votar 168, es a dir un 5%. Aleshores, d'on surt aquest 51,8% de participació que esgrimeix la revista oficial de l'EMD? És evident que del còmput fet a partir dels vots registrats a la pàgina web, però…

 

…però resulta que si fem el càlcul amb les dades que ens donen, els 168 inscrits a la web que han votat representen un 45,1% del total. D'on surt el 6,7% que falta?, possiblement de les persones que van anar a vota presencialment. És a dir, que només un 6,7% dels veïns es van mostrar veritablement interessats per tenir una bandera, és a dir 201 veïns, que és més que els 168 que ho han fet electrònicament. 

 

La votació encara és oberta, i ho pot estar molt de temps, és a dir que amb una mica de sort els impulsors del projecte poden aconseguir que tots els inscrits a la web votin i, per tant, aconseguiran un 100% de participació, o, el que és el mateix, un 100% del 12,4% dels veïns.

 

Siguem seriosos! Una bandera és quelcom més que un decorat o un vestit per lluir. Una bandera és un símbol i, com bé sabem, en una cultura cristiana com la nostra, el mot símbol té una forta connotació. Quan en un referèndum o consulta el que es proposa no arriba a uns mínims, cal abandonar el projecte. Potser més endavant Bellaterra tindrà la seva bandera. Serà quan tots els Bellaterrencs la necessitem perquè necessitem un signe identitari. Ara no és el cas. Ara només és una estratègia publicitària i prou.

 

 

 

 

(*) Qui era Sant Tornemi?

 

Tornemi era un pagès que tenia un problema de memòria. Algú ha arribat a dir que tenia Alzheimer, però no és pas cert, que bé que es recordava de tot, de tot menys d'on tenia l’hort. I cada dia anava a un hort diferent a plantar tomàquets. Els seus veïns ja estaven acostumats i, per tant, ningú no plantava tomàquets i quan el veien, li deien: – Ei, Tornemi, com van els tomàquets? I ell responia: – No ho sé pas, perquè cada dia els planto i no hi ha manera que creixin. El cas va arribar al bisbat i del bisbat al Vaticà. I allí van considerar que Tornemi es mereixia ser santificat per la seva perseverança i la seva fe. Perquè mai va deixar de plantar tomàquets, tot i que mai els va veure créixer. Quan va morir va pujar als altars com a Sant Tornemi, que és el patró dels perseverants i de fe indestructible. (Fonts documentals: Biblioteca Papal i el Museu del Tomàquet) 

Vols llegir més…?

“La gran riuada”

“La gran riuada”

Tenia 9 anys. Plovia a bots i barrals. Encara érem a Bellaterra. Aleshores les vacances escolars acabaven a finals de setembre, quan llavors, es feien les maletes i tornàvem a Barcelona. Era un 25 de setembre i era un dimarts.

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

Bellaterra va ser fundada sens dubte per monàrquics i les seves maneres de fer les podríem titllar com gestores d’un petit reialme que s’havia constituït per reial decret – valgui la redundància – amb la permissivitat del moment d’una administració local, Cerdanyola del Vallès, que maldava per gestionar un poble que en qüestió de 30 anys havia passat de la pagesia a la indústria.

“La Festa Major ‘en minúscules'”

“La Festa Major ‘en minúscules'”

Però, per què la nit del divendres ha desaparegut? Cóm és que els joves no hi eren a la nit jove? Per què la única nit de la festa es va acabar a les 2 hores…? Ja no es fan des de fa temps les Gincames del Grup escolta o la Gincama Motor. Tampoc es fa el concurs de Pintura Ràpida ni tantes altres activitats que donaven joc, dins una mateixa franja, a que els veïns de diferents edats tinguéssin l’agenda “plena”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: