L'artista cerdanyolenc Ramon Ruaix lluïnt una de les seves faldilles
L'artista cerdanyolenc Ramon Ruaix lluïnt una de les seves faldilles | @ramonruaixprat

 

L’artista, cineasta i performer cerdanyolenc Ramon Ruaix es va vestir amb faldilla, el 26 d’octubre, per anar al seu lloc de treball. Des de fa un mes, Ruaix treballa pels matins com a auxiliar de biblioteca a la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Segons explica, es va vestir amb faldilla perquè aquella mateixa tarda havia de participar a a la inauguració de “Los Semejantes”, una trobada d’artistes a la plaça Reial de Barcelona. Ruaix fa més de 20 anys que tracta la temàtica de la transexualitat, el transformisme i el món queer, a través de documentals com “ALGO SOBRE SERes algo sobre todoS” (2000), entre altres. A més, el cerdanyolenc utilitza la indumentària cada dia per explicar com se sent: “sóc un activista i m’agafo la vida com una performance en sí”, va expressar.

 

 

El dia 26, però, no va poder mantenir-se amb faldilla a la seva feina, ja que la direcció li va transmetre que “no els hi agradava que anés amb faldilla a treballar”. Més que una “indignació laboral”, pel cerdanyolenc va ser “sorprenent que en ple segle XXI i en una universitat pública i laica com la UAB, es reprovés l’estètica d’algú”. 

 

Enlloc de buscar una confrontació, l’artista va manifestar que “no volia fer sentir incòmode a ningú” i va tornar a casa seva per posar-se pantalons. En paraules seves: “acoto la normativa perquè no em vull provocar un acomiadament”. No obstant això, sent curiositat per si hi ha un codi de vestir pels treballadors de la UAB i es proposa saber en què consisteix.

 

L’artista ha expressat que “una altra manera de vestir ha de ser possible” i ha mantingut que ja li agrada que “els joves se’l quedin mirant perquè els hi demostro que es poden trencar les barreres de l’estètica, qüestionar les prohibicions i ser més lliures”. Emperò, ha repetit “la meva prioritat, però, és també no fer sentir incòmodes als companys de feina”

 

Ruaix és catalanista i recorda, tot sovint, a la seva mare en vestir alguns vestits, túniques o faldilles. El seu activisme ha crescut en els últims mesos fruit del context social i polític de represió, lligat a la violència exercida per les forces policials l’1 d’octubre a Catalunya. El passat diumenge 29 d’octubre, i durant la manifestació unionista convocada a Barcelona, es va encadenar al monòlit de passeig de Gràcia amb Diagonal. Els seus càntics eren: “Visca Espanya”, “Visca Catalunya” i, quan els manifestants que l’envoltaven exclamaven: “Puigdemont a presó”, ell responia: “Rajoy dimisió”. Actualment treballa en diferents vestits que anomena “queer-catalanista”