La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica

by | nov. 21, 2017 | Al Dia

Cues en direcció Martorell, amb Terrassa al fons

 

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric; a la zona de qualitat de l’aire de la Plana de Vic, conformada per 38 municipis; i a la de Ponent, que inclou 146 municipis.

 

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament.  L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

 

L’avís preventiu comporta:

 

 • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat;
 • Informar els ciutadans perquè prioritzin l’ús del transport públic envers al vehicle privat;
 • Notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin  els protocols de treball previstos en aquests casos.
 • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

 

La mesura es pren a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats i de la previsió de persistència del potent anticicló que ens està afectant i que dificultarà la dispersió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera.

 

Ahir dilluns es van produir quatre superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 als punts de mesuraments següents:

 

 

 

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació o bé desactivar l’avís preventiu.

 

Recomanacions per reduir la contaminació

 

La Generalitat recomana els ciutadans dels municipis afectats:

 

 • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
 • Utilitzar el transport públic.
 • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
 • Utilitzar el cotxe compartit.
 • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
 • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
 • Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
 • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

 

Zones afectades

 

La Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona inclou municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: