Sessió del ple comarcal de 23 de novembre de 2017
Sessió del ple comarcal de 23 de novembre de 2017 | Consell Comarcal

 

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat avui un pressupost per l’any 2018 de 22.886.857’43 euros. És un pressupost centrat en millorar el benestar de les persones i reforçar el paper del consell envers els ajuntaments, apostant pel personal de la institució i fomentant el seu treball. El pressupost 2018 suposa un augment de 3.097.351’25€, un 17% més que l’any anterior. Per segon any, el pressupost respon als quatre eixos que marca el PAC (Programa d’Actuació Comarcal). El Pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups comarcals del PSC, PDeCAT i ERC i amb les abstencions dels grups de l’Entesa, CUP-CAV, Ciutadans i Partit Popular.

 

El president del Consell Comarcal ha presentat els comptes pel 2018 i ha remarcat que “l’atenció a les persones continua sent el centre d’atenció principal d’aquest Consell Comarcal”. En aquest sentit ha destacat que “l’eix de les polítiques socials i de cohesió segueix sent el que s’emporta més de 80% de la despesa”. Giménez ha destacat que són “uns pressupostos finalistes en un 90%, finançats a través de diferents programes”.

 

Amb aquest pressupost el govern del Consell Comarcal vol centrar la seva actuació en diferents prioritats: garantir l’equitat en els serveis comarcals, l’aposta clara per la cohesió social i ajuts a les persones més vulnerables, la consolidació i millores al personal de la institució, avançar en la consolidació del salari mínim comarcal, desenvolupar el programa Vallès Circular i implementar millores en eficiència energètica dels edificis del Consell per a la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores.

 

Perquè augmenta el pressupost?

 

El pressupost del Consell pel 2018 augmenta principalment per tres motius. D’una banda, per l’aposta clara per la cohesió social i ajuts a les persones més vulnerables. Això es visualitza als comptes del consell amb les aportacions pera més beques menjador, el SAD comarcal o l’execució del programa Treball i formació, entre altres qüestions.

 

En segon lloc l’augment del pressupost respon a l’aposta pel personal de la institució. En aquest sentit, el capítol 1 del pressupost augmenta un 28% per a despeses de personal.  L’any 2018 es convocaran 10 noves places estructurals i es consolidarà l’augment de l’1% dels salaris. També es preveuen 60.000€ per redistribució equitativa de singularitats dels llocs de treball i un increment dels ajuts socials al personal.

 

El tercer factor que produeix l’augment del pressupost són les obres de millora de la seu del Consell Comarcal i la instal·lació d’una caldera de biomassa a la seu comarcal. Amb aquestes actuacions s’incidirà en la  millora de l’eficiència energètica els edificis i millora de les condicions de treball dels treballadors i treballadores.

 

Ingressos del pressupost 2018

 

El pressupost aprovat avui preveu un augment del 15’65% dels ingressos. Cal destacar que el 81% d’aquest augment es produeix en les actuacions de l’Eix 1 del Programa d’Actuació Comarcal (PAC), que fa referència a les polítiques de cohesió social i qualitat de vida

Del total dels ingressos, un 90% són finalistes  i un 10% són no finalistes. La principal font de finançament segueix sent la Generalitat del Catalunya, que aporta el 73% dels ingressos.  Els ingressos provinents dels ajuntaments de la comarca representen el 18% i els provinents de la Diputació de Barcelona, el 5%.

Les persones i el seu benestar, la prioritat

L’eix 1 del Programa d’Actuació Comarcal (PAC), corresponent a les polítiques i actuacions de Cohesió social i qualitat de vida s’emporta el 81% de la despesa i representa més de 18’5 milions d’euros. A més, aquest Eix representa el  88% de l’augment de tot el pressupost d’aquest 2018.

 

En aquest eix en destaca l’augment de més d’1’25 milions d’euros per a beques menjador. També l’increment de pressupost pel Servei d’Atenció Domiciliaria (SAD comarcal), ja que la nova licitació aposta per la implementació del salari mínim comarcal en els treballadors i treballadores d’aquest servei.  Un altre punt destacat és l’increment de 9 professionals a l’Àrea de Benestar Social, en el marc del contracte programa amb la Generalitat.  També en l’eix 1, el programa d’accés al mercat laboral (Treball i formació) s’emporta 1’2 milions d’euros i permetrà que més d’una cinquantena de persones puguin treballar durant l’any vinent en actuacions comarcals. En aquest apartat també es preveu mantenir el nou model de cooperació internacional amb intervenció directa al territori.

 

Per una economia social i sostenible

 

L’eix 2 del PAC fa referència a les polítiques i actuacions de desenvolupament econòmic i social. El pressupost per aquest eix viu un augment del 9’7% respecte 2016. En aquest eix destaca la consolidació de les mesures del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental que s’han engegat aquest 2017 i que ja s’estan desplegant en diferents àmbits de treball.

 

També es referma l’aposta pel projecte Vallès Circular que iniciarà el seu desplegament després que aquest 2017 s’hagi signat l’acord Vallès Circular amb els ajuntaments i entitats de la comarca per un model econòmic més sostenible. En aquest eix també en destaquen les accions per una economia social i solidària, com el Concurs d’idees innovadores o el treball en el marc de les cooperatives.

 

Eficiència energètica i sostenibilitat

 

Les polítiques i actuacions en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat són les que es recullen en l’Eix 3 del PAC. Per al 2018 aquestes preveuen diferents actuacions de rellevància com les obres de millora de la seu del Consell Comarcal per tal de millorar l’eficiència energètica dels diferents edificis i per tal de millorar les condicions de treball del personal de la casa. Aquestes obres començaran a la primavera.

 

Paral·lelament també començarà el procés per dotar la seu del Consell Comarcal d’una caldera de biomassa que permeti aconseguir un model energètic més sostenible. Aquesta actuació també suma en el marc del projecte comarcal de Biomassa que segueix endavant amb l’adjudicació del Servei comarcal de biomassa, que es preveu entri en funcionament durant el 2018. També es segueix treballant en la prevenció d’incendis forestals conjuntament amb les ADF de la comarca.

 

Una administració transparent i eficient

 

Les eines pel bon govern constitueixen l’eix 4 del Programa d’Actuació Comarcal. El pressupost per aquest eix preveu de nou una partida de 15.000 euros per la reedició dels pressupostos participatius que aquest 2017 han permès tirar endavant cinc projectes impulsats per treballadors i treballadores del Consell. Un d’aquests projectes, el d’Equinoteràpia social, ja s’ha incorporat al pressupost consolidat de l’Àrea de Benestar Social.

 

A més s’avança en la consolidació de l’Administració electrònica, sobretot amb la posada en marxa del Gestor d’expedients que tindrà efectes tant sobre el personal de la institució com també per la ciutadania. També es preveuen actuacions en relació a la transparència de l’administració i la comunicació eficaç.

 

El pressupost per al 2018 preveu la consolidació de sinèrgies intermunicipals en àmbits com habitatge, indústria, benestar social, joventut i acollida, entre d’altres, i la prestació conjunta de serveis. El coneixement del territori des de l’Observatori comarcal també es preveu com un actuació rellevant en els comptes pel proper any.

 

Aprovació de la plantilla i la RLT

 

El Ple del Consell Comarcal també ha aprovat la plantilla i la RLT pel proper any. En destaca la convocatòria de 10 noves places estructurals. D’aquestes, 6 seran a l’Àrea de Benestar Social i Educació.