Els nostres vots componen la correlació de forces que ens governen. De les votacions del maig de 2015 va sortir un govern a l'ajuntament de Cerdanyola de Compromís per Cerdanyola-CUP i de Gent per Bellaterra a l'EMD de Bellaterra. A Cerdanyola hi han diferents forces que tracten de guanyar permanentment l'equilibri. A l'EMD, Gent per Bellaterra té majoria absoluta i governa com en totes les majories absolutes, amb total comoditat. És ja la segona legislatura de Gent per Bellaterra amb una semblant composició de govern.

Bellaterra té poques competències amb poc pressupost, i actualment s'està negociant un nou conveni.

De les votacions municipals el 2015, la composició de govern a Cerdanyola va quedar: 5 regidories de Compromís per Cerdanyola-CUP (amb l'alcaldia), 5 regidories PSC, 4 regidories ERC, 3 regidories C's, 3 regidories PP, 3 regidories CiU, 1 d'ICV i un regidor no adscrit. Tots tenen veu i vot en els plens que és a on es decideix. A Bellaterra el govern resultant està compost per 6 regidories de Gent per Bellaterra (amb la presidència), 2 de CiU i 1 d'ERC. En els plens de l'Ajuntament de Cerdanyola, el partit polític Gent per Bellaterra no té cap força, doncs té veu però no té ni vot.

Tota aquesta explicació és per demostrar que el president de l'EMD, està completament sol. Com que no té cap suport de cap grup i al no tenir ni vot, s'ha enfrontat històricament a l'Ajuntament (sigui del color que sigui) a base de denuncies i accions judicials. Per més petita que sigui la decisió, la complexitat per resoldre-la augmenta i l'enfrontament passa a ser judicial, la qual cosa vol dir temps –molt de temps– i diners, per no solucionar res.

Si fa més de 7 anys que es va constituir l'EMD, cap dels problemes que calia solucionar aleshores, s'ha resolt completament. Farem una petita llista dels principals problemes sense resoldre.

 

A causa del gran nombre de robatoris, actualment ha esclatat el problema de la seguretat i ve lligat a les pilones i les càmeres. Pilones que estan abaixades cautelarment pel jutge i que també comporten un augment del trànsit.

 

Tant les pilones com les càmeres, són una bona solució i han demostrat una gran eficàcia com en altres poblacions amb problemes similars. A Cerdanyola també hi ha càmeres i pilones. A l'hora d'instal·lar unes càmeres o unes pilones, cal complir un protocol i han de seguir unes normes legals. Han d'estar, per exemple, coordinades per una 'sala de control' amb la custòdia d'imatges i a on, si han de passar bombers o ambulàncies en servei d'urgència, se la trobin abaixada. O si cal apujar-les permanentment per requeriment de la policia, sigui tot automàtic. A Bellaterra no s'ha fet així. S'han instal·lat unes càmeres sense seguir els protocols i amb la custòdia d'imatges per compte de l'EMD, que no té competències, així com amb greus conflictes en el subministrament elèctric. Si ara el jutge ha ordenat abaixar les pilones, com tindrem aviat les càmeres? De què servirà tot?

 

Sempre és el mateix problema sistèmic. Per falta de suport i una gran incapacitat de negociació, els bellaterrencs paguem, per exemple les pilones, paguem les costes judicials i amb el temps, no ens serveixen de res. D'una manera o altra, paguem tres cops un mateix concepte el qual no el podem fer servir.

 

Per comprovar-ho, només cal clavar un cop d'ull a alguns temes històricament conflictius de Bellaterra:

Problemàtica: Pilones per solucionar seguretat i trànsit.
Estat: abaixades cautelarment pel jutge
Ajuntament Cerdanyola: en conflicte.
Benefici per Bellaterra: No

Problemàtica: Càmeres
Estat: funcionant parcialment
Ajuntament Cerdanyola: en conflicte
Benefici per Bellaterra: No

Problemàtica: aparcament zona estació.
Estat: el jutge va fer treure la zona verda
Ajuntament Cerdanyola: en conflicte
Benefici per Bellaterra: No

Problemàtica: Guals
Estat: tot i pagar-ho a l'EMD, si un vehicle obstaculitza la sortida, cap grua el retirarà
Ajuntament Cerdanyola: en conflicte
Benefici per Bellaterra: No

Problemàtica: Centre Mèdic
Estat: tancat. Inici de les obres farà aviat 3 anys!
Ajuntament Cerdanyola: en conflicte
Benefici per Bellaterra: No

 

D'altres conflictes no tan coneguts segueixen el mateix procediment.

L'any 2010 es va constituir l'EMD de Bellaterra. Dels registres públics, els ingressos de l'entitat han estat:

2010: 289.914,92 €
2011: 548.898,92 €
2012: 806.774,90 €
2013: 692.758,00 €
2014: 725.682,00 €
2015: 875.519,46 €
2016: 667.660,75 €
2017 pressuposts: 748.428,24 €

 

En total 5.355.637,28 € han passat per l'EMD. A on són aquests diners? Realment costa de veure'ls. Tant ha millorat Bellaterra?

Bellaterra té unes característiques ben particulars que haurien de fer-la una 'cirereta' desitjada per molts. Alguna cosa però no funciona quan “si et vens la casa de Bellaterra, no en tens prou per comprar-te un pis a Sant Cugat“.

Alguna cosa s'està fent molt malament. Alguna cosa caldria canviar. No pot ser que el president de l'EMD estigui sol.