Antoni Morral i Joan Manuel Tresserras
Antoni Morral i Joan Manuel Tresserras | ANC Bellaterra

 

El debat organitzat per l'ANC Bellaterra el 12 de desembre a Bellaterra va comptar amb la presència de Antoni Morral, candidat nº 18 de Junts per Catalunya i Joan Manuel Tresserras, d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). 

  

L'acte va consistir en una breu exposició d'ambdues candidatures i una bateria de preguntes dels bellaterrencs assistents. 

  

En comú els dos ponents van destacar que “tot i tractar-se d'unes eleccions il·legítimes i il·legals, calia concórrer-hi”. “El món ens mira, ara més que mai: una part, amb temença i una altra amb esperança”, va manifestar Tresserras.

 

El candidat d'ERC va ser consistent; “cal guanyar per necessitat, si no serà un desastre per a tots”. Per Tresseras, “Espanya és un estat en descomposició. No és l'independentisme que provoca la crisi de l'estat, sinó que, molt probablement, el creixement independentista va associat a la crisi de l'estat espanyol, una crisi en tots els sentits”.

 

Tresserras: “El país està governat pel bloc del 155”

 

En aquest sentit, va considerar el referèndum de l'1 d'octubre com una “gran victòria que va treure de polleguera l'Estat espanyol en mostrar el seu rostre més franquista” a través de la violència. L'exconseller vinculat a ERC va considerar que “el “neolerrouxisme” espanyolista està mobilitzat a la contra i no té cap projecte per a Catalunya ni per als ciutadans catalans,

  

siguin independentistes o no”. Finalment va fer una crida a votar de forma massiva a les eleccions del 21-D, que són, per ell “unes eleccions convocades il·legalment per Rajoy i a la pràctica una segona volta de l'1-O mentre el país està governat pel bloc del 155 (PP, PSC, Cs) i amb l'espanyolisme mobilitzat”. La càrrega va continuar cap a la Junta Electoral que va titllar-la “d'imparcial” i d'estar “també al seu servei”.

 

Morral: “Cal anar a votar una candidatura independentista i sumar més que en les darreres eleccions del 2015”.

 

L'exalcalde ecosocialista Antoni Morral va explicar com “l'espai polític independentista està protegit per 3 candidatures (JxC, ERC, CUP) i

  

cadascuna d'elles amb el ventall d'electors que cal potenciar”. No obstant, va precisar com “Junts per Catalunya no és una candidatura de partit sinó transversal amb candidats independents”. “Les tres candidatures tenen punts en comú, un millor apropament a votants afins i un clar propòsit de guanyar i superar el 50%”, va dir.

  

  

Partits a banda, si surt una majoria de vots independentistes serà, per Morral “un clar pas endavant per a la retirada del 155, l'alliberament dels presos polítics, la recuperació de les institucions, … i refer el país”. L'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola no ha suposat només la intervenció de les institucions catalanes sinó que, per l'exalcade també ” ha accentuat la repressió, el saqueig, les prohibicions i les persecucions polítiques i socials. El 21-D ha de recuperar la construcció de la república amb la implicació de tots, govern i societat civil organitzada”.

 

  

Els dos candidats van coincidir en què “cal un govern molt fort, o de concentració, tant com sigui possible, per a recuperar l'optimisme que teníem abans de l'1 d'octubre”.