Entrega del premi a Lluïsa Cunillé per part de Frederic Roda Fábregas, fill de Frederic Roda Pérez
Entrega del premi a Lluïsa Cunillé per part de Frederic Roda Fábregas, fill de Frederic Roda Pérez | Òmnium Cultura

 

 

Després de la seva desvinculació de la Nit de Santa Llúcia, el Premi Frederic Roda de textos teatrals endega una nova etapa de la mà de la Diputació de Barcelona, que s'encarregarà de fer la convocatòria en col·laboració amb l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, impulsora del guardó.

 

Les noves bases es publicaran el 9 de febrer i el lliurament del premi tindrà lloc al juny a Sant Cugat del Vallès. El jurat estarà format per representants de diferents teatres de la demarcació de Barcelona, que decidiran lobra guanyadora entre sis finalistes seleccionades per un comitè designat per l'ADB.

 

Un dels objectius del guardó és que l'obra arribi a ser estrenada en un circuit teatral. Per aconseguir-ho es pretén la implicació de la Generalitat.

 

Tres edicions

 

El Premi Frederic Roda va néixer el 2014 per reconèixer textos dramàtics inèdits escrits en català en el marc de la Nit de Santa Llúcia que organitza Òmnium Cultural. En les tres edicions celebrades, la dotació econòmica va anar minvant: en la primera va ser de 20.000 euros; en la segona de 13.000, i el 2016 es va quedar en 9.000 euros.

 

El 2014 es va premiar  Boira, de Lluïsa Cunillé, mentre que el 2015 es van distingir  ex aequo les obres Els encantats, de David Plana, i La travessia, de Josep Maria Miró. L'any passat el guardó va quedar desert.

 

El nom del premi ret homenatge a l'actor, director, pedagog, dinamitzador cultural i crític teatral bellaterrenc Frederic Roda i Pérez (Barcelona, 1924 – 2006), que va ser fundador de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona i sotsdirector de l'Institut del Teatre.