Bellaterra RE100?

by | gen. 31, 2018 | Opinió

Avià Foto: Fototeca.cat

Aquest dies l’Ajuntament d’Avià, al Berguedà (2.257 habitants), ha aparegut als Telenotícies per la seva política mediambiental. Una de les seves accions passa per subvencionar cada veí de poble amb 100 Euros si contracta electricitat d’origen renovable a casa seva. 

Sembla que a l’Ajuntament llegeixen informes com els de l’Agencia Internacional de Energies Renovables (IRENA,) que pronostica que en menys de dos anys el cost per produir energia renovable serà significativament inferior al que es dóna amb l’ús combustibles fòssils tradicionals. 

El cost de la producció solar fotovoltaica ja s’ha reduït en un 73%  entre 2010 i 2017; i el mateix està passant amb les bateries. És una rebaixa d’un abast impressionant.

Les empreses, comerços i veïns d’Avià que contractin energia renovable gaudiran de la subvenció

Les empreses, comerços i veïns d’Avià que contractin energia renovable gaudiran de la subvenció; però també presumiblement d’un estalvi econòmic mensual en la seva factura de la llum els propers anys. I això es notarà en el volum de recursos a disposició del poble.

L’Estat Espanyol, situat en un indret privilegiat per a l’energia renovable, no és, tanmateix un exemple a seguir en aquesta matèria. Si consulteu l’EUROSTAT veureu que els països nòrdics ens duen molta avantatge, amb Suècia al capdavant tot consumint renovables per sobre del 50% del total. 

Així mateix, l’EUROSTAT també explica que la majoria de països europeus d’independència recent també superen l’Estat Espanyol en aquest indicador. És el cas d’Estònia, Croàcia, Lituània, la República Txeca, Macedònia o Montenegro. 

(Un detall. l’electricitat domèstica espanyola és de les més cares del continent. Gairebé el doble que a França). 

A nivell empresarial, Google alimenta totes les seves seus de treball, només, amb energia renovable. Tots els centres de dades d’Apple funcionen únicament amb energia verda. Microsoft o la danesa Lego també consumeixen, de forma exclusiva, energia renovable.

Als Estats Units, de fet, hi ha un moviment creixent que empeny ajuntaments, universitats, asseguradores i empreses a desinvertir els seus fons monetaris del sector de l’energia contaminant.  L’alcalde de Nova York s’hi ha apuntat recentment. 

No és un detall que Avià, Google, Lego o la ciutat de Nova York fugin de l’energia bruta. No ho fan per amor a l’art. De fet, és una inversió.

L’energia neta no només s’apunta com a més barata. Si el canvi climàtic es fa més visible i la ciència confirma que les emissions de gasos contaminants en són l’origen, els productors d’energia bruta podrien ser denunciats i els seus clients penalitzats.

Igual com va passar amb les tabaqueres quan es va demostrar que les seves cigarretes eren perjudicials per a la salut.

Així que, per què no una Bellaterra (RE100) 100% renovable?  No només suposaria un orgull pel poble, també una reactivació dels seus actius. I això són força diners guanyats. 

Josep Grifoll

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: