Avià Foto: Fototeca.cat

Aquest dies l’Ajuntament d’Avià, al Berguedà (2.257 habitants), ha aparegut als Telenotícies per la seva política mediambiental. Una de les seves accions passa per subvencionar cada veí de poble amb 100 Euros si contracta electricitat d’origen renovable a casa seva. 

Sembla que a l’Ajuntament llegeixen informes com els de l’Agencia Internacional de Energies Renovables (IRENA,) que pronostica que en menys de dos anys el cost per produir energia renovable serà significativament inferior al que es dóna amb l’ús combustibles fòssils tradicionals. 

El cost de la producció solar fotovoltaica ja s’ha reduït en un 73%  entre 2010 i 2017; i el mateix està passant amb les bateries. És una rebaixa d’un abast impressionant.

Les empreses, comerços i veïns d’Avià que contractin energia renovable gaudiran de la subvenció

Les empreses, comerços i veïns d’Avià que contractin energia renovable gaudiran de la subvenció; però també presumiblement d’un estalvi econòmic mensual en la seva factura de la llum els propers anys. I això es notarà en el volum de recursos a disposició del poble.

L’Estat Espanyol, situat en un indret privilegiat per a l’energia renovable, no és, tanmateix un exemple a seguir en aquesta matèria. Si consulteu l’EUROSTAT veureu que els països nòrdics ens duen molta avantatge, amb Suècia al capdavant tot consumint renovables per sobre del 50% del total. 

Així mateix, l’EUROSTAT també explica que la majoria de països europeus d’independència recent també superen l’Estat Espanyol en aquest indicador. És el cas d’Estònia, Croàcia, Lituània, la República Txeca, Macedònia o Montenegro. 

(Un detall. l’electricitat domèstica espanyola és de les més cares del continent. Gairebé el doble que a França). 

A nivell empresarial, Google alimenta totes les seves seus de treball, només, amb energia renovable. Tots els centres de dades d’Apple funcionen únicament amb energia verda. Microsoft o la danesa Lego també consumeixen, de forma exclusiva, energia renovable.

Als Estats Units, de fet, hi ha un moviment creixent que empeny ajuntaments, universitats, asseguradores i empreses a desinvertir els seus fons monetaris del sector de l’energia contaminant.  L’alcalde de Nova York s’hi ha apuntat recentment. 

No és un detall que Avià, Google, Lego o la ciutat de Nova York fugin de l’energia bruta. No ho fan per amor a l’art. De fet, és una inversió.

L’energia neta no només s’apunta com a més barata. Si el canvi climàtic es fa més visible i la ciència confirma que les emissions de gasos contaminants en són l’origen, els productors d’energia bruta podrien ser denunciats i els seus clients penalitzats.

Igual com va passar amb les tabaqueres quan es va demostrar que les seves cigarretes eren perjudicials per a la salut.

Així que, per què no una Bellaterra (RE100) 100% renovable?  No només suposaria un orgull pel poble, també una reactivació dels seus actius. I això són força diners guanyats. 

Josep Grifoll