Bellaterra té dues amenaces importants: l'abocador de Can Fatjó dels Aurons i la “interpolar”.

 

 

L'abocador és una extracció minera en el terme de Sant Joan (Sant Cugat), col·lindant amb Bellaterra a la zona de Terranova.

 

La Interpolar és una via projectada paral·lelament a la via dels Ferrocarrils Catalans i la Via Verda, que hauria de connectar la zona de Sant Joan amb Sabadell i l'àrea comercial de l'Ikea.

 

 

Cal aturar-se un moment per interpretar les imatges que van del 2002 al 2017. En primer terme s'hi pot veure l'abocador i la seva evolució. Immediatament darrere s'hi veuen les cases de Bellaterra per endevinar, en el darrer pla, la connexió amb Sabadell en el conflictiu tram de la interpolar. Les infraestructures de connexió, tant a Sabadell com a Sant Joan, estan ja realitzades. Certament el tram projectat per la Interpolar trencaria Bellaterra i comportaria un important increment de soroll, contaminació i augment de trànsit. Malgrat totes les declaracions, el projecte no s'ha modificat i està encara actiu.

 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2002 

r

 
 

 

En relació a l'abocador, tot i que s'ha parlat molt, es pot veure en les imatges com ha evolucionat durant aquests anys i que, malgrat les declaracions dels nostres governants locals, el forat no s'ha reomplert, per la qual cosa l'amenaça persisteix. El temor està que no s'ompli de terres netes, per la qual cosa podrien produir-se males olors i tots els conflictes que comporten els abocadors. Davant aquest perill, el Departament de Territori i Sostenibilitats va requerir el 9 de maig del 2013, a Puigfel – empresa explotadora minera – que durant el 2014 iniciés la restauració del clot amb terres netes i que fes efectiva una fiança d’1,5 milions d’euros en el termini de 30 dies. Malgrat tot, el forat segueix sense omplir-se.

 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2004 

f
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2006 

f
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2008 

j j
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2010 

t
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2012 

4
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2014 

t
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2016 

e
 

 

 

Vista aèria de l'abocador l'any 2017 

5