Autos del meu record a Bellaterra: CITROÉN 2 HP de 1960

by | febr. 2, 2018 | Opinió

 

 

 

CITROÉN 2 HP de 1960

 

Un dels vehicles més revolucionaris dels anys 50 i 60 va ésser, sens dubte, el Citroën de 2 HP.

 

Creat -segons diuen- per tècnics de la firma francesa com a divertiment de sobretaula en els seus frugals àpats del menjador de la factoria, el seu innovador disseny va cridar l’atenció dels directius que intuïren l’èxit que podria tenir la seva fabricació en sèrie.

 

I certament que així fou: el mercat l’acceptà complagut.

 

El 2 HP era un auto mínim però que es comportava meravellosament be. Tenia sols l’imprescindible i en canvi era comodíssim. Per exemple, a la seva suspensió hidràulica hi ajudaven els seients de tela subjectada a l’encavallada metàllica per mitjà d’unes simples anelles de goma. Genial! 

 

Més coses. El rellotge comptaquilòmetres era l’encarregat de posar en moviment l’escombreta del parabrises. Evidentment quan l’auto estava aturat no funcionava!

I encara. Els vidres de les portes, partits per la meitat, s’obrien i subjectaven a un forat recobert de goma. Així de senzill.

 

Però el més sorprenent era el seu motor a dos temps, amb dos cilindres oposats, que refrigerava l’aire que entrava per l’obertura davantera. Com que no portava radiador, no hi havia perill de que el gel el perjudiqués a l’hivern.

 

El que jo utilitzava era versió camioneta i amb la seva característica planxa ondulada –com la dels avions Junkers alemanys de tant mal record- em feu un servei extraordinari. Portava el número de matrícula B-224958.

 

Havia collaborat eficaçment com a transport de les nostres vacances d’estiu tant a Caldetes –on havia resistit estoicament alguna que altra riada- com a Campelles on, si convenia, s’enfilava pels costeruts camins del bosc.

 

Va servir lleialment durant molt temps. 

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: