Els bellaterrencs no fem servir senyals de fum per comunicar-nos

by | febr. 7, 2018 | Opinió

A tothom agrada conèixer les notícies “generalistes” però també saber les notícies d'àmbit local. Conèixer el què passa al costat de casa. Certament és important. Actualment Bellaterra és una comunitat d'uns 3.000 habitants i sempre ha tingut mitjans de comunicació: el primer va ser abans de la guerra, l'Sport Club Bellaterra (1936 -1936), més tard Revista Bellaterra (1959-1962), Diari de Nadal (1998 i 1999) i, el més important i perllongat en el temps: l'Esquirol (1985-2004). Totes aquestes edicions han tingut la seva importància quant a durada i continguts. En aquesta llista cal afegir la revista editada pel Grup Escolta de Bellaterra (1995 i 1996) amb la capçalera A Corre Cuita. Nombrar també l'intentona de crear una revista amb el nom de Bellaterra-Mirador i l'Escurçó de Bellaterra (1990-1992), edició clandestina feta a base de fotocòpies i embustiada durant la nit.

Actualment en paper imprès hi ha la revista oficial de l'Entitat Menor Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Bellaterra Informa – sense una periodicitat fixe – i també la pròxima a l'EMD, TotBellaterra, nascuda el setembre 2010, de caràcter mensual i amb una distribució a totes les cases de més de 1.000 exemplars. Actualment aquesta porta articles sense signar i, segons algunes fonts, és propietat encoberta del govern de l'EMD, Gent per Bellaterra, malgrat no ho indica. 

 

No cal dir, però, que són les xarxes socials les que fan corre més ràpidament les notícies. En aquest àmbit podem trobar BellaterraDiari i el canal de distribució de notícies institucional: Bellaterra TV, també de l'EMD. L'administració no despunta per la transparència i actualització del seu web. També ha deixat de banda l'ús del Facebook propi, utilitzant només la plataforma Youtube – 38 vídeos amb 12 subscriptors. 

 

BellaterraDiari, igual que l'Esquirol, és privada i sense cap mena de subvenció. Només tenen partida pressupostària les publicacions propietat de l'EMD. Tot i així, m'agradaria fer notar algunes qüestions:

 

 

La revista “EMD informa”

 
 
L'EMD no publica regularment la seva revista en paper i de format A-4 en color, EMD informa. L'any 2010 se'n va publicar una, el 2011, tres. Per contra, els dos anys següents la revista va tornar a fer una única edició anual. Com més ens vàrem anar apropant a les eleccions municipals del 2015, més revistes es van editar. Fins a quatre edicions anuals es van arribar a publicar durant l'any 2014, quatre més el 2015 i quatre més el 2017. Què curiós que ja hem acabat el 2017 i només hem rebut una revista a l'any! De ben segur que en rebrem més amb la proximitat de les eleccions municipals del 2019…

 

 

El web de l'EMD

 

Encara amb qüestions de comunicació, l'EMD no envia notes de premsa ni actualitza el seu web. De fet, tot i trobar-se a la recta final de la negociació per un nou conveni, de portada al seu web, l'EMD manté: “BELLATERRA RECLAMA SER UN MUNICIPI. Resultats de la consulta: Sí, 94 %. No, 5 % i Altres, 1 %”, des de fa 3 anys. L'última notícia és del setembre del 2014!

 

En definitiva, una actitud – o estratègia política – que no posa cap facilitat per saber quins projectes tenen entre mans i a què destinen les seves jornades laborals. De dedicació parcial, en el cas del president de l'EMD, amb un sou de 33.317,65 euros anuals, segons el web de transparència. 

 

Pel que fa al Facebook l'EMD té 252 seguidors i la seva activitat ha estat:

 

 

 

 

BellaterraDiari, un espai que vol ser per tothom

 

En relació a BellaterraDiari cal dir que és l’única publicació digital de Bellaterra. Pertany al grup de elMón.cat i Totmedia, fent xarxa amb altres publicacions, periodistes i comercials de les revistes locals TOT Sant Cugat, TOT Cerdanyola,  TOT Rubí, Món Terrassa, iSabadell, AraGranollers, AraVallès, Contrapunt i Capgròs (Maresme).

 

L’activitat del 2017 BellaterraDiari ha estat de 1.780 notícies publicades, 15 noves signatures d’opinió, pronòstic del temps per Francesc Mauri, 34 nous comunicats de les entitats bellaterrenques i una secció de gran èxit en ‘fotos històriques’. Una gran fita aconseguida de més de 1.000 subscriptors i, el que és millor, participació activa en comentaris dels lectors.

 

Des del 2011 BellaterraDiari està present al Facebook amb 1.794 seguidors i un abast permanentment ascendent. Els vídeos s’han visualitzat més de 14.410 vegades en un total de 27.215 minuts.

 
Tots els canals de comunicació són beneficiosos, veïns! 
 

No 'fem l'indio' i no en deixem morir cap!

 

 

L'equip gairebé al complet de Totmedia Foto: cedida

Vols llegir més…?

“La gran riuada”

“La gran riuada”

Tenia 9 anys. Plovia a bots i barrals. Encara érem a Bellaterra. Aleshores les vacances escolars acabaven a finals de setembre, quan llavors, es feien les maletes i tornàvem a Barcelona. Era un 25 de setembre i era un dimarts.

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

Bellaterra va ser fundada sens dubte per monàrquics i les seves maneres de fer les podríem titllar com gestores d’un petit reialme que s’havia constituït per reial decret – valgui la redundància – amb la permissivitat del moment d’una administració local, Cerdanyola del Vallès, que maldava per gestionar un poble que en qüestió de 30 anys havia passat de la pagesia a la indústria.

“La Festa Major ‘en minúscules'”

“La Festa Major ‘en minúscules'”

Però, per què la nit del divendres ha desaparegut? Cóm és que els joves no hi eren a la nit jove? Per què la única nit de la festa es va acabar a les 2 hores…? Ja no es fan des de fa temps les Gincames del Grup escolta o la Gincama Motor. Tampoc es fa el concurs de Pintura Ràpida ni tantes altres activitats que donaven joc, dins una mateixa franja, a que els veïns de diferents edats tinguéssin l’agenda “plena”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: