Seu del ‘Diari de Sabadell’, al carrer de Sant Quirze.
 
Seu del ‘Diari de Sabadell’, al carrer de Sant Quirze. | iSabadell

 

 

Segons ha avançat aquest dimarts el digital Crònica GlobalDiari de Sabadell abaixarà la persiana a finals del mes de març. Després d’una dècada d’ajustos, Vallesana de Publicacions SA llançarà una última edició el proper Dijous Sant. Un empresari s’ha mostrat interessat en comprar la capçalera. L’edifici fa setmanes que està al mercat.

 

 

En l’actualitat, el conegut DS té una plantilla de 18 treballadors. El màxim dirigent de Vallesana de Publicacions, Ramón Rodríguez Zorilla, director durant quatre dècades del rotatiu i un dels seus màxims accionistes, va notificar a la plantilla el tancament fa uns dies, segons publica el digital Crónica Global.

 

 

La seu, a la venda

L’edifici del carrer Sant Quirze que ubica el rotatiu està a la venda, per poc més de 1,5 milions d’euros. La seva comercialització ja s’ha iniciat. Es tracta d’un edifici de tres plantes, amb local comercial, al bell mig de la ciutat (carrer Sant Quirze) i amb molts possibles usos.

 

 

Oferta per la capçalera

També està en el mercat la capçalera. Segons ha pogut saber iSabadell, la seva compra ha aixecat un cert interès empresarial. El director general del grup Novapress, Marc Basté, ha presentat la seva oferta en persona aquest dimarts tant als representants de l’empresa com a la plantilla. Vol comprar la capçalera i ofereix publicar tres edicions a la setmana mantenint part de la plantilla a partir d’abril, tan bon punt tanqui l’actual DS. En tot cas, segons fonts de la plantilla, el projecte de Basté aniria de la mà de diversos inversors, s’engegaria des de zero i no aniria vinculat a Novapress, empresa editora de les publicacions Latino. No obstant, a la trobada no s’ha concretat cap nom i la plantilla ha rebut la idea amb escepticisme.

 

 

Litigis pendents

D’altra banda, dos dels darrers treballadors acomiadats estan a l’espera que es resolgui el conflicte laboral que ha acabat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Acusen l’empresa de simular pèrdues objectives durant més de tres trimestres per rebaixar el cost de les indemnitzacions per acomiadament. Tot mentre els màxims accionistes es repartien dividends. La primera sentència va donar la raó a l’empresa en tres casos, però un dels treballadors va recórrer i els tribunals han obligat l’empresa a readmetre’l o millorar la indemnització. De fet, fa unes setmanes que treballa de nou al DS. Els altres dos extreballadors esperen sentència.

 

 

Una dècada d’ajustos

L’any 2008 Diari de Sabadell va aplicar un primer Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), amb baixes incentivades i que va afectar bàsicament la redacció. L’any 2011 es va pactar una reducció de jornada i un any després rebaixar els salaris un 20 per cent. Entremig, es va vendre la rotativa que l’empresa tenia a la Zona Hermètica. I més endavant es van reduir les edicions, de cinc a la setmana a tres a la setmana.

 

Segons dades de la pròpia empresa recollides a l’Anuari Estadístic de Sabadell, durant l’any 2016 la tirada mitjana no va arribar als 4.000 exemplars per edició, i la difusió no arribava als 3.000 exemplars per edició.