Gairebé la meitat d’aturats de la comarca no rep cap prestació

by | febr. 15, 2018 | Al Dia

El número d'aturats s'ha reduït a Catalunya

 

L’Observatori del Vallès Occidental ha publicat l’Informe de prestacions per desocupació del segon semestre de 2017 i l’Infoatur del mes de gener de 2018.

 

El primer analitza, amb periodicitat semestral, les característiques i l’evolució de les diferents tipologies de prestacions per desocupació al Vallès Occidental i Catalunya. El segon examina mensualment les dades d’atur registrat de la comarca i els seus municipis en comparació amb altres àmbits territorials.

 

En general, els resultats d’ambdós informes confirmen el descens de l’atur dels darrers anys i un estancament en la cobertura de les prestacions per desocupació.  

 

D’acord amb les últimes dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal, 25.196 persones desocupades a la comarca, el 47,5% de les 53.007 totals del mes de desembre, no van rebre cap tipus de prestació. El taxa de cobertura cau 2,3 punts respecte el juny de 2017 i se situa en el 52,5%.

 

A desembre de 2017 es van concedir 27.811 prestacions, la xifra més baixa des del començament de la crisi (32.650, el juny de 2008). Malgrat l’augment de desocupats (d’un 25%), la xifra de perceptors no ha parat de caure i acumula una disminució del 15%. Aquest fet suposa una reducció de quasi 25 punts percentuals en el nivell de cobertura de la població desocupada. 

 

Pel que fa al tipus de prestacions, els 25% dels desocupats són perceptors de prestacions contributives i el 22,1% de prestacions de caràcter assistencial. La resta són beneficiaris del programa de renda activa d’inserció (4,3%) i del programa d’activació per l’ocupació (1,1%). Els darrers anys hi ha hagut una disminució molt important en el nivell de cobertura de les prestacions de caràcter contributiu en passar del 57,8% el juny de 2008 al 25% el desembre de 2017. En canvi, la cobertura de les prestacions assistencials s’ha incrementat, tot i que es manté la tendència descendent iniciada el 2010.

 

El mes de gener, en general, l’atur augmenta en 24 persones respecte el mes de desembre

 

D’acord amb l’Infoatur de gener, el Vallès Occidental va registrar 53.031 persones aturades. Seguint la tendència dels darrers anys, hi ha hagut un lleuger augment de l’atur respecte el mes de desembre. Respecte l’any anterior, la població desocupada disminueix en 4.661 persones, el que suposa una caiguda del 8,1%. La taxa d’atur registrat estimada se situa en el 12,10% i s’aproxima cada cop més a la xifra de Catalunya (11,94%).

 

La incidència de l’atur és superior entre les dones, entre la població activa major de 45 anys i els joves i entre les persones amb un menor nivell de formació.

 

Per sexe, l’atur cau entre els dones (-9) i augmenta en els homes (33) i, per grups d’edat, augmenta entre la població menor de 45 anys i disminueix entre els majors de 45 anys. Per nivell formatiu, l’atur es redueix en tots els col·lectius respecte l’any anterior, especialment entre aquells que han assolit estudis superiors.Sectorialment, i respecte el mes anterior, la desocupació augmenta en el comerç al detall (196), altres activitats de serveis personals (99), activitats administratives d’oficina (60). La disminució de l’atur apareix encapçalada per les activitats especialitzades de construcció (-134), la construcció d’immobles  (-100) i els serveis d’allotjament (-44).

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: