Presentació del sincrotró Alba a Bellaterra

by | febr. 19, 2018 | Espai d'Entitats

v

 

 

TEXT FACILITAT PER L'ENTITAT

   

  

Al Taller de Ciència “Física per a no físics” organitzat en el Centre Cívic de Bellaterra, hem pogut comptar aquest mes de febrer amb la presència de la Dra. Montse Pont, Cap d'Operacions d'Acceleradors del Sincrotró Alba, qui ens va explicar el funcionament i aplicacions d'aquesta instal·lació de recerca científica que tenim tant a tocar de casa nostra.

    

 

Què és un Sincrotró? Simplificant podem dir que és un accelerador de partícules (electrons) que s'utilitza com una mena de súper microscopi múltiple.

 

  

Com funciona un Sincrotró? Dins d'un tub formant un anell de 270 m de diàmetre, fem circular un feix d'electrons més prim que un cabell, al 99,9999985% de la velocitat de la llum. En girar a aquesta alta velocitat els electrons emeten energia en forma de llum. Aquesta Llum de Sincrotró és milions de vegades més brillant que la del Sol i pot tenir una longitud d'ona més petita que els raigs X. El que permet observar en detall coses tan petites com són les molècules.

  

 

Quines Aplicacions té un Sincrotró? A les vuit cabines experimentals de l'Alba, a més de l'obtenció d'imatges d'alta definició utilitzant microscòpia de raigs X, es determinen les estructures cristal·lines de macromolècules, de gran interès en el camp de la biomedicina (proteïnes, virus, medicaments), així com s'investiga en nous materials (conductors, memòries magnètiques, bateries) o s'aprofundeix en l'estudi de les propietats de materials (conductivitat, fluorescència, fotoemissió, etc.)

  

  

El Sincrotró Alba, és l'equipament de recerca més important de l'estat espanyol i és finançat al 50% per la Generalitat de Catalunya i l'Estat Espanyol.

 

 

 

Ricard Buixeda amb la Dra. Montse Pont

Ricard Buixeda amb la Dra. Montse Pont | J. Tardós

 

 

 

Vols llegir més…?

“Llarga vida a la Unió de Veïns i seguim anant per feina”

“Llarga vida a la Unió de Veïns i seguim anant per feina”

Avui dijous 15 de setembre és la data en la que es va constituir oficialment la nostra associació veïnal l’any 1947. En aquesta data la Junta Directiva celebra una junta especial, en la que s’aprovarà un Manifest que  retrà homenatge a totes les sòcies i socis que han format part de la Unió de Veïns al llarg de la història i especialment els que han format part de les Juntes Directives anteriors. Ben aviat farem difusió d’aquest Manifest.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: