Les claus de l’església. En la mort de l’Albert Cusidó

by | febr. 23, 2018 | Opinió

L’Albert em va dir un dia, no sense la seva lleu sornegueria que pels ulls li traspuava, que durant un temps, potser uns dies o unes setmanes, ell va tenir les claus de l’església. Jo aleshores li vaig dir que, en certa manera, ell va ser els nostre Sant Pare o fins i tot el nostre Sant Pere, que això de tenir les claus de l’església és un privilegi només pels escollits.

 

L’Albert va ser, potser sense voler-ho, l’escollit d’aquesta guarda i custòdia i també del càrrec vitalici de sagristà de la parròquia de la Santa Creu de Bellaterra. Ho va ser, no cal dir, per voluntat pròpia, però també perquè casa seva és a tocar de l’església. De tots els bellaterrencs, ell és qui més sabia de les coses de la casa de Déu i el seu ramat. I quan dics saber, ho dic amb totes les lletres; coses de l’ordinari i coses més secretes. Us puc ben assegurar que, quan el vaig entrevistar en escriure El llibre de Bellaterra, no me les va dir totes, però les que va considerar que calia saber eren prou significatives com per intuir que, al darrera, n’hi havia un bon feix, d’anècdotes i fets, com perquè fins i tot algú pogués prendre mal. Privilegis de ser sagristà i privilegis de ser el custodi de l’església. Privilegis també de ser un bellaterrenc de tota la vida amb un sentit veïnal que, sembla, es va perdent.

 

Si teniu una bella estona per gaudir de la lectura us recomano que llegiu el capítol del llibre de Bellaterra dedicat a l’església de la Santa Creu. Tot el que en ell es diu és fruit del bon saber de L’Albert, especialment aquella part on s’explica la creació de les pintures de l’absis. Amb quina delectança ho explicava i amb quin amor. Un amor que va mantenir viu per la seva estimada Bellaterra i la seva essència. 

 

Ara l’Albert ha anat a Déu per la porta que custodia Sant Pere i, a ben segur, abans d’entrar al regne, mantindrà una llarga conversa amb el sant, que, encuriosit, voldrà saber com és això de tenir físicament, i no simbòlicament, les clau d’una església.

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: