Vacarisses es tenyeix de blanc
Vacarisses es tenyeix de blanc | 16

 

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla d’emergències per nevades NEUCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de nevades a partir d’aquest vespre a tot l’interior, especialment a la Catalunya Central durant la nit i al prelitoral de Barcelona i Tarragona demà al matí, i per les afectacions que se’n poden derivar especialment en la circulació afectant vies principals.

 

L’episodi de nevades s’iniciarà a partir d’aquest migdia al Pirineu Occidental i amb el pas de les hores s’anirà desplaçant cap al sud i l’est estenent-se a altres comarques de l’interior. Durant el dia d'avui, la cota de neu baixarà progressivament des dels 800 metres fins als 400 metres al final del dia. La propera nit i matinada la nevada afectarà la Catalunya Central i especialment les comarques d’Osona i el Moianès així com les cotes més altes de la Selva i el Vallès Oriental, amb precipitacions importants a cotes baixes. També podrà afectar al Baix Ebre i Montsià la neu afectarà al massís del Port.

 

Durant la nit i matinada de dilluns i a primera hora del matí de dimarts, la cota de neu se situarà al voltant dels 400 metres, però puntualment podria baixar en algun punt per sota dels 400 m. Demà dimarts al matí la nevada es desplaçarà cap a l’Anoia i les comarques del prelitoral de Barcelona i Tarragona. No s’espera afectació al litoral.

 

A la Serralada Transversal a la zona d’Osona i la Selva per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 10 cm de neu i entre 2 i 5 cm per sobre la cota de 400 m, segons la zona. En tot l'episodi, a l'extrem nord del Pirineu, per sobre dels 1.500 metres es podran acumular més de 20 cm de neu.

 

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució en la mobilitat i consultar les afectacions viàries a eixos importants a partir d’aquest vespre i durant el matí de dimarts. Aquest vespre i matinada es preveu que l’afectació més rellevant sigui a la C-17 i a la C-25. Demà al matí caldrà fer seguiment de la possible afectació especialment a l’A-2 a la Panadella i el Bruc i a l’AP-2 a l’Albi i la Vinaixa.

 

El Servei Català de Trànsit ha previst restriccions de la circulació de vehicles pesants de transport de mercaderies (7.500 Kg) a les vies següents:

 

·       A-2 la Panadella – el Bruc

·       AP-2 l’Albi – Vinaixa

·       C-16 Manresa – Túnel del Cadí

·       C-17 la Garriga – Ripoll

·       C-25 tota la via

·       C-37 Túnel de Bracons

 

El dispositiu preventiu es coordina des del Centre d’Emergències de Catalunya de Protecció Civil, amb efectius de Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, SEM, Creu Roja, carreteres de la Generalitat i de l’Estat, concessionària d’autopistes, Endesa, Ferrocarrils de la Generalitat, RENFE i ADIF.

 

El Comitè tècnic de seguiment del risc del Pla NEUCAT s’ha reunit aquest migdia al CECAT de Protecció Civil de la Generalitat per valorar la previsió de les nevades i analitzar les mesures preventives per minimitzar les possibles incidències.

 

És important que els conductors es mantinguin informats de l’evolució de la situació viària a través del web d’incidències del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat/) o dels perfils de twitter @transit i @emergenciescat i que adoptin les precaucions que aquestes situacions requereixen. 

 

 

Alguns consells per a la conducció amb neu:

 

És molt important tenir en compte la prevenció i la preparació dels vehicles per afrontar amb èxit aquestes situacions, i per això cal portar al vehicle l'equipament d’hivern:  rodes de contacte, cadenes, guants, roba d’abric, el dipòsit de benzina ple i el telèfon mòbil amb la bateria carregada.

 

En zones de muntanya on les baixes temperatures i les nevades són habituals en aquesta època de l’any, s’aconsella utilitzar els pneumàtics d’hivern, ja que proporcionen més adherència i una millor resposta de frenada.

 

Conducció amb neu:

·       Conduir amb suavitat

·       No frenar bruscament

·       Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments

·       Augmentar la distància de seguretat

·       Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles

·       No avançar si no és necessari

·       Portar les cadenes per si són necessàries

    • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
    • En arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
  • Si baixem del vehicle per posar cadenes, cal fer-ho amb seguretat: si és possible, fora de la calçada, i si es fa al voral, cal portar l’armilla reflectora posada i col·locar els triangles de senyalització

Recordeu els consells de Protecció Civil davant nevades interior.gencat.cat/nevades