Els “currutacos” de Diumenge de Rams

by | març 24, 2018 | Societat

Currutacos

Currutacos | Gastroteca.cat

 

 

Malgrat que la Setmana Santa ja no se celebra amb la mateixa passió religiosa d'èpoques anteriors, la passió pels dolços es manté intacta, si s'ha de jutjar per la quantitat de postres tradicionals que es preparen en aquestes dates. Algunes són molt conegudes a tota Catalunya, d'altres s'elaboren únicament en determinades localitats o comarques. Però totes són econòmiques, fàcils de fer i estan delicioses. 

 

Avui ensenyarem com fer els currutacos. Els currutacos eren figures que es feien per al Diumenge de Rams, per poder enganxar-los a les palmes i palmons. A Barcelona, Gelida i Vilanova i la Geltrú en diuen currutacos, a Prats de Lluçanès papus, garlandes a Manresa, i ninots a Caldes de Montbui. Als pobles del Vallès anomenen figuretes aquestes pastes tradicionals de Diumenge de Rams, i a Mataró, senyores i senyors. A tot arreu, però, no hi ha cap berenar millor!

 

Ingredients:

 

  • 400 g – Farina
  • 100 g – Llard
  • 250 g – Sucre
  • 5 cl – Llet
  • 2 – Ous
  • Pell de mitja llimona ratllada
  • Canyella en pols

 

Preparació:

 

– Treballeu el llard amb el sucre i a poc a poc aneu-hi afegint els ous, la ratlladura de llimona i la canyella fins fer una massa cremosa.

– Afegiu-hi la farina i la llet i continueu-ho treballant fins aconseguir una pasta compacta però no dura.

– Deixeu-la reposar 30 minuts.

– Estireu-la amb el corró a un gruix d’1 cm.

– Amb l’ajut de motlles retalleu trossos de pasta de diferents formes i feu-hi un forat a un extrem de cada tros.

– Poseu-los en safates de forn, pinteu-los amb ou i enforneu-los a 180º uns 20 minuts, fins que s’assequin.

 

És un aliment molt complet ja que conté hidrats de carboni complexes i senzills, greixos i proteïnes d'alta qualitat. Dins d'una alimentació equilibrada i variada, es pot consumir de tant en tant com a part de l'esmorzar o el berenar. En tractar-se d'un producte estretament vinculat al Diumenge de Rams, es comercialitza en algunes fleques durant la Setmana Santa. Es troba arreu de tota Catalunya.

 

 

Vols llegir més…?

Plàcid Garcia-Planas: “El que em fa seguir com a reporter és el repte narratiu”

Plàcid Garcia-Planas: “El que em fa seguir com a reporter és el repte narratiu”

En Plàcid Garcia-Planas, sabadellenc amb família bellaterrenca, és el cap de la secció internacional de La Vanguardia. Treballa com a reporter, i ha cobert diversos conflictes bèl·lics des de l’any 1988. Ha estat present a la guerra dels Balcans, la guerra del Golf, ha informat des de l’Afganistan i, recentment, des d’Ucraïna.

Un estudi de la UAB conclou que  “l’expansió del capitalisme va provocar un deteriorament del benestar humà”

Un estudi de la UAB conclou que “l’expansió del capitalisme va provocar un deteriorament del benestar humà”

Lluny de reduir la pobresa extrema, l’expansió del capitalisme a partir del segle XVI va estar associada a una dramàtica de deteriorament del benestar humà, segons un estudi científic realitzat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) en col·laboració amb la Universitat Macquarie (Austràlia), que demostra que aquest nou sistema econòmic es va traduir en un descens dels salaris fins a situar-los per sota del nivell de subsistència, una reducció de l’alçada humana i un marcat repunt de la mortalitat prematura.

21 associacions del Vallès uneixen forces per dinamitzar el comerç

21 associacions del Vallès uneixen forces per dinamitzar el comerç

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha impulsat un projecte de suport a les associacions comercials i de restauració i als mercats municipals de la comarca. Dimecres 21 de setembre es va celebrar la primera trobada entre representants d’associacions d’alguns municipis inscrits, entre ells Cerdanyola del Vallès. Fins al moment s’hi han inscrit 21 organitzacions de les 33 registrades en actiu, lligades a 14 municipis de la comarca.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: