Currutacos
Currutacos | Gastroteca.cat

 

 

Malgrat que la Setmana Santa ja no se celebra amb la mateixa passió religiosa d'èpoques anteriors, la passió pels dolços es manté intacta, si s'ha de jutjar per la quantitat de postres tradicionals que es preparen en aquestes dates. Algunes són molt conegudes a tota Catalunya, d'altres s'elaboren únicament en determinades localitats o comarques. Però totes són econòmiques, fàcils de fer i estan delicioses. 

 

Avui ensenyarem com fer els currutacos. Els currutacos eren figures que es feien per al Diumenge de Rams, per poder enganxar-los a les palmes i palmons. A Barcelona, Gelida i Vilanova i la Geltrú en diuen currutacos, a Prats de Lluçanès papus, garlandes a Manresa, i ninots a Caldes de Montbui. Als pobles del Vallès anomenen figuretes aquestes pastes tradicionals de Diumenge de Rams, i a Mataró, senyores i senyors. A tot arreu, però, no hi ha cap berenar millor!

 

Ingredients:

 

  • 400 g – Farina
  • 100 g – Llard
  • 250 g – Sucre
  • 5 cl – Llet
  • 2 – Ous
  • Pell de mitja llimona ratllada
  • Canyella en pols

 

Preparació:

 

– Treballeu el llard amb el sucre i a poc a poc aneu-hi afegint els ous, la ratlladura de llimona i la canyella fins fer una massa cremosa.

– Afegiu-hi la farina i la llet i continueu-ho treballant fins aconseguir una pasta compacta però no dura.

– Deixeu-la reposar 30 minuts.

– Estireu-la amb el corró a un gruix d’1 cm.

– Amb l’ajut de motlles retalleu trossos de pasta de diferents formes i feu-hi un forat a un extrem de cada tros.

– Poseu-los en safates de forn, pinteu-los amb ou i enforneu-los a 180º uns 20 minuts, fins que s’assequin.

 

És un aliment molt complet ja que conté hidrats de carboni complexes i senzills, greixos i proteïnes d'alta qualitat. Dins d'una alimentació equilibrada i variada, es pot consumir de tant en tant com a part de l'esmorzar o el berenar. En tractar-se d'un producte estretament vinculat al Diumenge de Rams, es comercialitza en algunes fleques durant la Setmana Santa. Es troba arreu de tota Catalunya.