Tresserras:”Quan tens el sistema mediàtic controlat, pots convèncer els espanyols, però a nivell internacional no cola”

by | abr. 10, 2018 | L'Entrevista

Un moments de la xerrada de Tresserras a l'Ateneu

Un moments de la xerrada de Tresserras a l'Ateneu | Mónica García

 

 

  

L'exconseller de Cultura i bellaterrenc, Joan Manuel Tresserras, va ser el ponent de la presentació del Congrés Participatiu “Catalunya i Futur” a Cerdanyola del Vallès, el 9 d'abril, a l'Ateneu. Aquest esdeveniment parteix de l'experiència del Congrés de Cultura Catalana, celebrat als anys 70 del segle passat, amb l'objectiu de dissenyar el país a llarg termini. 

 

Durant la xerrada, Tresserras va reflexionar sobre com s'han de definir políticament i socialment els mitjans de comunicació a Catalunya.

 

 

Entre les propostes de l'actual professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, van destacar defensar el sistema públic, potenciar les coproduccions audiovisuals i apostar pel tercer sector, a través de mitjans creats com a cooperatives. En el marc de l'acte, Joan Manuel Tresserras va parlar amb els companys i companyes del TOT Cerdanyola.

 

Què fa falta per assolir aquests canvis en la forma d'entendre i gestionar els mitjans de comunicació?

  

  

S'ha de fer una política desacomplexada d'inversió i amb grans exigències en la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que és la principal màquina a nivell informatiu del país. Per part del govern seria necessària una certa exemplaritat d'entendre bé el paper dels mitjans.

  

Els mitjans de comunicació, a més, són molt atractius i si els poses a l'abast de la gent són una temptació irresistible. En les xarxes socials es veu com la gent usa gairebé compulsivament la capacitat que li ofereixen de penjar fotos, d'explicar el que pensen sobre les coses… Vivim una època gairebé exhibicionista. En part, els mitjans s'han de tornar una mica “xarxes” igual que les empreses i persones cada cop ens comportem més com si fóssim un mitjà de comunicació. Tots ens hem de renovar i adaptar a com les coses funcionen diferent. Mantenir-se en posicions de fa molts anys no té gaire sentit perquè sinó el canvi tecnològic ens passarà per sobre.

 

 

 

Com està afectant la situació política/social actual als mitjans de comunicació?

 

De forma molt severa i des de dos vessants. Per una banda, la crisi econòmica i dels models d'ingressos per publicitat ha tingut un efecte devastador que ha generat precarietat a la vegada que s'ha incrementat la demanda de bon periodisme. Per una altra banda, se suma l'afectació que té el procés i el conflicte obert amb l'Estat. La radicalització del conflicte ha produït unes espirals d'intoxicació i de tancament en les mateixes posicions de caràcter ideològic molt marcades. Això és greu per tots dos bàndols: pels unionistes perquè l'Estat no fa cap proposta nova i, inevitablement, han de mirar enrere i defensar el que ja existeix, mentre que en el sector independentista, durant aquests anys han creat una cultura política sobre la revolució democràtica i dels somriures que va anar molt bé fins a l'1 d'octubre. S'havia mostrat una visió ingènua.

  

  

Quan ha arribat la repressió, en molts sectors ha sortit un catalanisme més identitari que no fa bé al projecte perquè porta a la confrontació de dos fonamentalismes. Això afecta el periodisme perquè acaba sent un periodisme d'opinió molt adreçat en el seu sector. A l'independentisme l'interessa un periodisme molt objectiu i precís perquè té el que no té l'unionisme: projecte, transformació de l'Estat, compromís amb la democràcia i la no-violència i respon a un desplaçament de l'hegemonia social.

  

 

 

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

ENTREVISTA | Albano-Dante Fachin: “La feina de les assemblees locals és el que ens fa forts”

ENTREVISTA | Albano-Dante Fachin: “La feina de les assemblees locals és el que ens fa forts”

El periodista, activista i polític català Albano-Dante Fachin visitarà Bellaterra aquest dijous en un acte organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Bellaterra. Des de Bellaterra Diari, hem parlat prèviament amb ell en una petita entrevista que ens permetrà reflexionar sobre el rol que tenen els petits municipis o els mitjans locals en el moviment independentista, en un context de pandèmia

ENTREVISTA | Parlem amb Joan Carles Riba, el nou president del Cercle Sabadellès

ENTREVISTA | Parlem amb Joan Carles Riba, el nou president del Cercle Sabadellès

El bellaterrenc Joan Carles Riba és el nou president del Cercle Sabadellès, el club esportiu i social que aglutina al voltant de 4.600 socis,  328 dels quals són bellaterrencs. Va ser ahir, dijous, quan va prendre possessió del càrrec, després d’una acaparadora victòria en les darreres eleccions celebrades el passat dissabte

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: