Votació al Parlament de Catalunya
Votació al Parlament de Catalunya | Jordi Borràs

 

La Generalitat pagarà als treballadors públics el 20,77% que falta per tornar de la paga extra del 2012 en la nòmina de l'abril, segons han confirmat a l'ACN fonts del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. De fet, el ple del Parlament, fixat pel proper dimecres 25 d'abril, es preveu que convalidi el decret llei de retorn de la paga extra. El plenari també votarà el decret de pròrroga pressupostària per al 2018. La decisió s'ha pres després que aquest dilluns els lletrats del Parlament emetessin una nota en què exposen que aquests dos decret llei es poden convalidar encara que no hi hagi presència de cap representant del govern espanyol. Inicialment, els decrets lleis, aprovats en virtut de l'article 155, havien de votar-se el dia 5 d'abril, però JxCat, ERC i la CUP van retirar-lo de l'ordre del dia.

 

La Mesa i la Junta de Portaveus han acordat aquest dimarts que se celebrarà un ple del Parlament el 25 d'abril. I s'ha fixat a l'ordre del dia que hi entri la validació dels decrets sobre la pròrroga pressupostària i sobre el retorn del 20,77% de la paga extra del 2012 als funcionaris. Per poder fer efectiva la paga extra aquest mes d'abril, el text s'havia d'aprovar abans del dia 26 d'abril. 

  

  

Les forces independentistes parlamentàries van retirar els decrets de la paga extra i de la pròrroga pressupostària de l'ordre del dia del ple del 5 d'abril. Van defensar llavors que no es complia el reglament de la cambra perquè el govern espanyol havia informat que no vindria a defensar els decrets a la cambra. Ara però un informe signat pel lletrat Ferran Domínguez ha conclòs que, tot i que el reglament del Parlament preveu la compareixença prèvia d'un membre de l'executiu per aprovar els decrets, l'Estatut de Catalunya no ho considera obligatori. En canvi, no convalidar-los “podria infringir” els drets dels diputats.   

 

 

A més de la paga extra i la pròrroga pressupostària, també entrarà al ple del 25 d'abril l'aprovació de l'informe de liquidació del pressupost del Parlament.  

 

 

Després del pagament del 20,77% de la paga extra del 2012, quedaran per retornar als funcionaris les pagues extraordinàries dels anys 2013 i 2014. Tot i que el decret llei s'aprovarà en virtut de l'article 155, el retorn de la paga extra s'havia pactat en el si de la mesa de la funció pública, en la qual estan representats els sindicats i la Generalitat. Inicialment el retorn dels diners s'havia de produir el primer trimestre del 2018 però finalment es farà efectiu a l'abril. Encara no hi ha data per a una propera reunió de la mesa que abordi el retorn de les pagues extres pendents.