L’agressivitat dels senglars “urbans”, in crescendo, segons la UAB

by | maig 3, 2018 | Societat

Un dels tècnics realitzant proves a un senglar

Un dels tècnics realitzant proves a un senglar | Diba
 

 

Els porcs senglars són cada cop més agressius. Aquesta és la conclusió que ha arribat un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en què s'ha analitzat el comportament d'aquestes bèsties que s'alimenten en zones urbanes de Barcelona i municipis propers, i la seva relació amb els humans. L'estudi indica que el nivell d'agressivitat d'aquests animals cap a les persones s'ha incrementat perquè els hi han perdut la por.

 

Des de l'Ajuntament de Barcelona han detectat alguns incidents en àrees de lleure i altres equipaments del Parc de Collserola, però també ha passat al Vallès. Justament, aquest dilluns, una persona va ser traslladada a l'Hospital Taulí de Sabadell després de ser rescatada a la zona de Can Juliana, a Sant Feliu del Racó (a tocar del Parc Natural de Sant Llorenç) amb una ferida en una cama a causa d'un atac d'un porc senglar.

 

La població de senglars ha augmentat els darrers anys, tant a Catalunya com a tot Europa. Els últims estudis ens indiquen que l’abundància d’aquesta espècie es troba molt per sobre de la densitat desitjable, a causa de l’accés fàcil al menjar que les zones urbanes i periurbanes ofereixen, així com els espais verds urbans naturalitzats on l’espècie troba refugi per viure-hi i reproduir-se.

 

Senyalització d'una batuda de senglars a Collserola

Senyalització d'una batuda de senglars a Collserola | Artur Ribera

 

 

Aquest és un dels motius pels quals investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la Facultat de Veterinària de la UAB estan realitzant un projecte de tractament d’immunocontracepció en senglars urbans i periurbans en els municipis de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat i Vacarisses. A data de març de 2018, s'hi han estudiat prop de 100 animals, essent més de 60 els tractats amb la vacuna contraceptiva –la resta han estat animals control-. Aquests animals han estat capturats principalment durant la primavera i l’estiu i el major nombre de captures s’ha efectuat en els municipis de Matadepera i de Vacarisses.

  

 

 

El grup més problemàtic és els dels senglars habituats (que es mou per les zones urbanes i entorn, menja quasi sempre de l’home i eventualment al bosc o zones agrícoles) ja que si no obtenen menjar es poden tornar agressius. Per això és tan perjudicial donar-los menjar, ja que els habitua al contacte amb la gent i finalment acaben exigint-lo, perdent la seva condició d’animal salvatge.

 

Un dels senglars que ha estat vacunat dins del projecte de la UAB

Un dels senglars que ha estat vacunat dins del projecte de la UAB | UAB

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Bosses de plàstic, restes d’objectes, envasos, rajoles, llaunes o fins i tot trosssos de teulades són aglunes de les deixalles que embruten el Camí Verd i que aquest dissabte un grup de 7 joves de la zona es van encarregar de recollir de manera voluntària

Nova jornada de neteja al Camí Verd

Nova jornada de neteja al Camí Verd

Aquest diumenge 25 de juliol tindrà lloc al a Bellaterra la primera jornada de neteja del Camí Verd després de la pandèmia. Una trobada que ha organitzat un jove bellaterrenc, Albert Pantaleoni, que ha convocat als assistents a les 19 hores a la Plaça del Pi amb la intenció de recollir deixalles i netejar el camí

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: