A Bellaterra les oliveres mil·lenàries duren dos dies

by | maig 23, 2018 | Opinió

 

Enjardinament amb les oliveres el 16 de desembre de 2013 Foto: J. Tardós

 

 

 

Va ser el gener de 2014 quan el govern de l'EMD va explicar que els germans Gonzalez Martín havien fet una donació a Bellaterra de tres oliveres de 1.100, 1.400 i 1.700 anys. Si els primers documents feudals escrits íntegrament en català es troben en el segle XI (el Jurament de Radulf Oriol, escrit entre 1028 i 1047 i els Greuges de Caboet, escrits entre 1080 i 1095), podem comprovar l'enorme valor d'aquestes oliveres. Realment, tot un tresor.

 

 

La intenció segons l'EMD era 'millorar la imatge del nostre poble' i enjardinar una rotonda que havia estat força abandonada. També s'explicava que “la primer olivera venint de Sabadell té uns 1.400 anys d'antiguitat i representa Pilar, la germana mitjana; la segona olivera té uns 1.100 anys i simbolitza Sergio, el petit dels tres germans; i la tercera olivera té al voltant dels 1.700 anys i representa Víctor Manuel, el germà gran”

El fet és que l'EMD es va trobar amb un tresor a les mans per tal de lluir-lo i el resultat ha estat ben al contrari, ja que ha matat a l'olivera 'Víctor Manuel', la més antiga i ubicada a la part més vistosa de la rotonda. El motiu ha estat la falta d'un correcte manteniment. Una fuita d'aigua prollongada en el temps, sense una supervisió, ha acabat amb una bonica història de 1.700 anys.

 

Bellaterra també és i ha estat un tresor. Desitjada per molta gent. Un espai únic, en un entorn privilegiat. I evidentment, també li cal un manteniment acurat. No poden deixar que es rovelli. No cal fer una llista de les mancances que pateix. En l'actualitat però, no està avançant pel camí de la millora. L'abandonament és més que notable.

 

En sortir de Bellaterra, cada cop que passeu per davant de l'olivera morta, recordeu que no li pot passar el mateix a la nostra població. La vergonya d'una olivera morta no és res comparat amb la vergonya d'una Bellaterra morta.

 

 

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Ignasi Roda: ‘Bellaterra i l’AP-7’

Ignasi Roda: ‘Bellaterra i l’AP-7’

“A Bellaterra hi ha un abans i un després de l’AP-7. El després va ser acostar-nos a tres punts cardinals: nord, sud i oest o el que és el mateix, a Girona i París, Tarragona i Murcia i Lleida i Madrid. Sortir de casa i arribar a aquests indrets, i els entremitjos, per autopista era (i és) tot un luxe. “

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: