Can Domènec, una de les primeres masies
Can Domènec, una de les primeres masies | Cedida Vila-Puig

 

 

 

No fa tants anys que Bellaterra naixia com a urbanització, tot i així, – malgrat la seva joventut – ja acumula algunes històries i anècdotes. Moltes d'elles vinculades a l'arribada del tren i també anècdotes de les seves rodalies. Veiem-les

 

 

 

 

Com és que tenim tren a Bellaterra?

Va ser cap el 1917 quan una empresa denominada “La Canadiense” va fer un projecte de tren en uns paratges desèrtics que havien d'arribar fins a França. Aquest va ser l'inici de la idea. 

 

 

Per què “La Canadiense” es va interessar en aquest projecte?

L'empresa tenia un gran excedent de corrent elèctrica i es calculava que amb els anys podria arribar a ser rendible.

 

 

Per què el nom original de l'estació de la Floresta va ser La Floresta – Pearson?

Pearson era el president de La Canadiense, Mister Pearson.

 

 

Com és que un poble tan rural, aleshores, com Sant Cugat va tenir un camp de golf?

Van ser els mateixos enginyers de “La Cannadiense” que van comprar uns terrenys molt barats i allunyats de la capital, ben al costat del tren, per poder esbargir-se i jugar a golf.

 

 

Per què ja aleshores el tren de Bellaterra tenia un ample de via europeu?

La Canadiense es va desmarcar de l'ample de via espanyol, present fins aleshores. La seva decisió va ser es adaptar-se a l'ample europeu i així poder connectar, en un futur, amb França.

 

 

Com es deien els primers vagons?

Es deien “canadencs” i és perquè van ser comprats de segona mà al Canadà per la mateixa empresa. Tots ells eren reciclats i completament de fusta, sense tapisseria.

 

 

Per què el tren va passar per Bellaterra?

Bellaterra aleshores no existia. El projecte inicial era Barcelona, St. Cugat, Cerdanyola i Sabadell, però les masies del voltant de Cerdanyola van oposar-s'hi fortament per tal de no ser expropiades, tot al·legant que ja tenien un altre tren, la Renfe. Així doncs, Cerdanyola es va auto-excloure de la línia.

 

 

Com es denominava aleshores el nostre poble?

Aquesta àrea era Can Domènec, i en el 'solei' de Can Domènec (és a dir, a on toca el sol) es va fer el projecte urbanístic de Bella-Terra, dues paraules.

 

 

Quin era l'atractiu de Bella-Terra?

A part d'unes bones comunicacions i un ambient tranquil, la Bella-Terra d'aleshores tenia unes aigües miraculoses, tant a la Font de la Bonaigua com al 'biot' de la carretera, amb l'Hostal Sant Pancràç com a modern balneari.