Refugiats que fugen dels seus països
Refugiats que fugen dels seus països | Reuters

 

El Vallès Occidental ha engegat diferents actuacions per facilitar l’acollida de refugiats als diferents pobles i ciutats de la comarca. En un moment clau, on estan arribant a Espanya milers de persones cada setmana, el territori vol mobilitzar el màxim de recursos per poder afrontar l’arribada de persones refugiades amb unes condicions optimes. El matí del 19 de juny s’ha celebrat una reunió al Consell Comarcal, amb l’assistència d’ajuntaments; les entitats que ofereixen places per a persones refugiades CCAR, Creu Roja, APIP ACAM i ACCEM; i representants del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades. Durant la reunió s’ha fet visible el compromís del Vallès Occidental en aquesta qüestió.

 

Les dades presentades pel Comitè d’Acollida constaten que ara fa 3 anys hi havia 28 places de protecció internacional a l’Estat. El 2017 es va produir un salt important, amb 1.845 places en el programa d’asil i refugi estatal a Catalunya, de les quals un 60% estan ocupades actualment. A la comarca, hores d’ara hi ha 282 places de Protecció Internacional del Programa estatal de refugi i del Programa complementari d’acollida i inclusió (Ciutats Refugi-Sabadell) que estan majoritàriament ocupades.

 

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha remarcat que “davant la situació que estem vivint, volem treballar conjuntament en la detecció de necessitats i dificultats i poder coordinar accions amb les administracions del territori”. També ha explicat que “estem a les portes d’un estiu complicat. El món viu una greu crisi humanitària com a conseqüència del desplaçament de milions de persones que fugen dels desastres naturals, els conflictes armats, la violació de drets humans o la pobresa  i volem estar preparats per poder rebre aquestes persones que han de fugir lamentablement de casa seva. Els obrim les portes però volem fer-ho convençuts que els podrem ajudar, que tindrem recursos. I ara ens mobilitzem per fer-ho possible”.

 

El Comitè per a l’acollida de les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya ha demanat suport als ajuntaments per poder fer front a l’arribada de persones refugiades. En concret, la demanda primordial és recursos d’habitatge, ja sigui en grans instal·lacions com en habitatges particulars que es puguin llogar a les entitats del programa estatal de refugi.

 

Així mateix, des de la comarca s’iniciarà els propers dies, una campanya d’informació i sensibilització que,  sota el nom “El Vallès, comarca d’acollida”, vol ajudar a mobilitzar recursos habitacionals per l’acollida i sensibilitzar les empreses de la possibilitat de contractar persones refugiades. També es vol ampliar el nombre de persones que actuen com a mentores de persones amb protecció internacional en el marc del “Programa de mentoria de la Generalitat de Catalunya”. Aquest programa compta actualment amb 85  voluntaris i voluntàries al Vallès Occidental.

 

Durant la reunió també s’ha posat sobre la taula la necessitat una major i millor coordinació entre administracions per poder disposar de les dades d’acollida i de la informació sobre les necessitats de les entitats i de les persones refugiades.