Cotxes a Bellaterra
Cotxes a Bellaterra | Laia TR

 

 

 

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat aquest dijous, 21 de juny, un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, entre els quals es troba Bellaterra.

 

L’avís preventiu és previ a la possibilitat d’episodi ambiental i sense que s’hagi de produir necessàriament, amb l'objectiu de reduir la contaminació i evitar-lo. De moment no és un Avís d’alta contaminació (per tant, no s’activen les restriccions de trànsit). Tot i axò, cal estar atents a l’evolució. Des del departament de Mobilitat i Transport de l'AMB, informen que pel 23 de juny de 2018, si es compleixen les previsions de millora de la qualitat de l’aire per la reducció de trànsit dins de l’àmbit urbà, quedarà automàticament desactivat l’avís preventiu.

 

 

Aquest avís comporta:

  • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat.
  • Informar els ciutadans perquè prioritzin l’ús del transport públic envers al vehicle privat.
  • Notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin  els protocols de treball previstos en aquests casos.

 

La mesura es pren perquè els nivells de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) han superat el valor de 160 μg/m³ de mitjana en una hora en més d’una estació de la ZPE. En concret han estat tres de la ciutat de Barcelona –Eixample, Gràcia-Sant Gervasi i Sants. A més, la previsió meteorològica a 24 hores indica que les condicions de dispersió no milloraran. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació o bé desactivar l’avís preventiu.

 

  

 

 

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats:

 

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir desplaçaments amb vehicle privat.
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització a les llars i establiments.

 

La Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona inclou municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.