Els nens acomiadant la festa del 40 aniversari
Els nens acomiadant la festa del 40 aniversari | Ainhoa Santin

 

Sota el lema “Escoleta, ja en tens 40!!!”, l'Escola de Bellaterra va muntar una gran festa al recinte escolar amb motiu de complir quatre dècades de fort treballar educatiu per arribar a ser un dels models educatius de referència català.

 

Alumnes, famílies i docents van gaudir d'un dia ple d'activitats. Tallers de circ, màgia, jocs, actuacions musicals i espectacles on els protagonistes eren els professors amb un aire de felicitat i humor feien esclatar a riure els nens. Uns jugaven amb cèrcols, a la xarranca, saltaven a la corda mentre que els més atrevits intentaven pujar fins al cim de les cordes com si fossin acròbates, omplint l'Escoleta d'energia. L'Escola de Bellaterra, ubicada al bell mig del Campus Universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) on centenars de nens i nenes de Cerdanyola del Vallès s'han fet grans.

 

L'Escoleta té les seves arrels al 1978 quan les pioneres Rosa Boada i Carme Sala de l'Escola de Mestres van tenir la idea de crear “una escola de petites dimensions però molt gran en repte i missió pedagògica” que pretenia alinear-se en la innovació en pràctiques educatives inusuals a l'època. Una embranzida que va impulsar una comunitat educativa compromesa amb “el coneixement i les persones” recordava de l'Escola Bellaterra, Jordina Orriols.

 

Envelliment

 

Els docents són la part més important del sistema educatiu que pot definir el futur dels alumnes i van destacar la seva implicació. Marta Buxó, presidenta de l’AMPA de l’Escola Bellaterra, destacava el seu paper com “mestres amb majúscules que sou guies, acompanyants, més enllà de la vostra feina, per compromís i motivació” tant a fora com a dins de l'aula.

 

Buxó recalca l'envelliment de les instal·lacions i convida a l'Administració a fer de l'Escoleta un “espai segur per la canalla, lliure d'infraestructures poc adequades”. 

 

Professors que adoctrinen

 

Jofre Llombart, periodista i exalumne va acusar els professors d'adoctrinar des de l'ombra de la ironia. “No volíeu alumnes crítics?” pregunta Llombart. “Ens vau adoctrinar en ser les millors persones possibles. Adoctrinar vers el respecte als altres, en cuidar allò que és nostre i en conèixer els nostres punts febles i forts”. Llombart insisteix que els professors fan créixer a les persones perquè les estimen i llença una pregunta a l'aire: “com us poden acusar de delictes d'odi?  Si els docents són la vacuna contra l'odi”.

 

Seguint amb la ironia, Llombart menciona al jutge Pablo Llarena ensenyant-li que la denominació  'Escoleta' no té cap vinculació amb la banda terrorista, ja que en aquest cas -eta és simplement un diminutiu per expressar petitesa. “Universitat gran, Escola petita” i Llombart alça la veu. “Aquí no tenemos el aula Josu Ternera ni en medi natural hacemos cócteles molotov” completa el periodista.

 

El model educatiu està en perill

 

L'Alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà insistia que el sistema educatiu està en perill: “Fa 40 anys va haver una onada de treballadors que van lluitar per construir un sistema educatiu públic en català, que garantís la cohesió social per altres families del país i que ara, és un model educatiu de referència que ens volen treure”.

 

Jesús Viñas, nou director dels serveis territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental, el defineix com un “projecte obert i flexible adapta a cada periode” fent especial menció a Jaume Cela, exdirector de l'Escoleta. 

 

Adéu

 

Els alumnes de sisè pugen al escenari i entonen una última canço com a acomiadament de la festa i de la seva estada a l'escola. L'exdirector Jaume Cela tanca la celebració junt amb tots els professors fent un espectacle de disfresses ambientats en cada mes de l'any mentre famílies, nens i nenes participen rient, jugant i aplaudint.