Declaren “Bé Cultural d’Interès Nacional” els famosos vitralls modernistes de Cerdanyola

by | juny 26, 2018 | Cerdanyola

Les dames de Cerdanyola

Les dames de Cerdanyola | Descobrir.cat

 

El Govern ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el Tríptic de les Dames, tríptic modernista i grisalla format per tres plafons de vitrall emplomat amb esmalt conservats al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (MAC) i estableix una delimitació de protecció per l'entorn del Castell de Gelida

 

Els tres vitralls modernistes fets per Ludwig Dietrich von Bearn, són de grans dimensions i representen dues escenes diferents. Van ser creats l'any 1910 per a la residència del senyor Evarist López, durant les obres de reforma d'un edifici preexistent que havia funcionat com a casino i teatre (Can Domènech). La idea era crear una luxosa torre d'estiueig. La reforma es va centrar en l'enriquiment de la façana, en la decoració interior i en la tanca del jardí. En aquell moment, s'incorpora les Dames de Cerdanyola, bon exemple del vitrall modernista català.

 

“La concepció original del conjunt podria correspondre a Balcells de qui s’ha pogut localitzar, entre els quaderns de joventut, l’esbós d’una dama recollint flors que pot remetre a l’anomenada Dama de la Tulipa” explica la web del MAC. Segons el MAC, la constant presència de flors arribant a l'escena del llac on les dames alimenten els cignes amb peònies, la rosa sense espines, és una imatge que “podria tenir lectures literàries referires a la consumació de l'amor i al mite de Leda i el cigne”.

 

L'any 1984, els vitralls van ser enretirats de l'edifici i van participar en una exposició a la Fundació Miró. Els vitralls van anar passant per mans privades fins al juliol del 2009, quan ser adquirits pel Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola, que els va dipositar al Museu d'Art de Cerdanyola, tornant a la seva ubicació original junt amb altres vitralls de la casa. 

 

L’any 2002, a petició de l’Ajuntament de Cerdanyola, els vitralls van ser inclosos dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català de la Generalitat.

 

Castell de Gelida

 

El Govern també ha aprovat delimitar un entorn de protecció del castell de Gelida, al municipi de Gelida, a la comarca de l’Alt Penedès, per tal de garantir-ne la preservació dels espais que donen suport ambiental al monument.

Vols llegir més…?

Els canvis en els pressupostos seran el tema central del Ple de Cerdanyola

Els canvis en els pressupostos seran el tema central del Ple de Cerdanyola

El ple municipal del mes de setembre a Cerdanyola del Vallès, que se celebra aquest dijous 30, tindrà els canvis en el pressupost municipal com a tema central. A més, també es parlarà de la carretera N-150, dels festius addicionals d’obertura del comerç, del funcionament de la nova Zona Taronja, de les agressions al col·lectiu LGTBIQ+, del preu de la llum i de l’Afganistan

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: