D'esquerra a dreta: Verónica Jiménez, Fàtima Bosch i Claudia Jambrina al laboratori del CBATEG (UAB).
D'esquerra a dreta: Verónica Jiménez, Fàtima Bosch i Claudia Jambrina al laboratori del CBATEG (UAB). | UAB

 

 

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), liderat per la professora Fàtima Bosch, ha aconseguit curar en ratolins l'obesitat i la diabetis tipus 2 mitjançant teràpia gènica. Ho han aconseguit amb una sola injecció.

  

  

Aquesta injecció permet que l'animal produeixi de manera continuada la proteïna FGF21 (Fibroblast Growth Factor 21), una hormona segregada de manera natural per diversos òrgans que actua en molts teixits per regular el funcionament correcte a nivell energètic. En induir la seva producció mitjançant teràpia gènica l'animal redueix el seu pes i també la resistència a la insulina que provoca el desenvolupament de la diabetis tipus 2.

  

  

En el cas de l'obesitat, la teràpia ha estat provada amb èxit en dos models de la malaltia, induïda tant genèticament com per la dieta. A més, els científics han observat que en administrar la teràpia gènica en individus sans provoca un envelliment més saludable i els protegeix del sobrepès i de la resistència a la insulina associades a l'edat.

  

  

Els resultats s'han reproduït manipulant genèticament diversos teixits perquè produeixin la proteïna FGF21, ja sigui el fetge, el teixit adipós o el múscul. Fàtima Bosch, directora de l'estudi, indica que “això dona una flexibilitat molt gran a la teràpia, ja que permet seleccionar cada vegada el teixit més apropiat i en cas que alguna complicació impedeixi manipular algun dels teixits, es pot aplicar a qualsevol dels altres. Quan algun teixit produeixi la proteïna FGF21 i la secreti a la circulació sanguínia, aquesta la distribueix per tot el cos”.