
Els 7 partits presents a l'Ajuntament de Cerdanyola van assistir, el 18 de juliol, a una reunió convocada a instàncies del govern de Compromís per Cerdanyola (CxC), sota el nom “Comissió Bellaterra“. Entre els assistents van ser-hi tots els vocals de l'EMD de Bellaterra i també tots els regidors i regidores de l'Ajuntament. No obstant això, el partit al capdavant del govern bellaterrenc – Gent per Bellaterra (GxB) – i també el seu president, Ramon Andreu, van declinar assistir-hi.
Durant la trobada, el govern cerdanyolenc afirma que va exposar “tots els fronts oberts amb l'EMD“: la fi de les negociacions del nou conveni, la proposta de política de seguretat per Bellaterra i l'estat dels 19 contenciosos oberts actualment entre l'EMD i l'Ajuntament.
Una reunió, segons la regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD, Laura Benseny (CxC), que va servir per parlar “de tot el que s'està fent des del govern per millorar la situació i el desbloqueig polític a Bellaterra“. La regidora va instar al debat i a la negociació fins que ambdues administracions arribin a un consens. En aquest sentit, va reafirmar que el govern municipal rebutjaria frontalment la proposta del president de l'EMD, de presentar un conveni per portar a consulta entre els bellaterrencs.
Tots els grups polítics van valorar haver arribat a un acord pel que fa al nou finançament de Bellaterra – que es duplicaria gairebé per tres, situant-se prop d'1 milió i mig traspassats des de l'Ajuntament. També van estar d'acord en augmentar les competències per Bellaterra, acord a llei. L'escull que va impossibilitar tirar endavant el nou conveni va ser l'ampliació dels límits territorials de Bellaterra, fins a la zona de Can Fatjó dels Aurons. Una qüestió que l'EMD va voler incloure dins el conveni, però davant la qual l'Ajuntament no va cedir.
Jordi Macarulla (PDeCAT Bellaterra): “La negociació s'ha trencat per raons alienes”
Per Jordi Macarulla, vocal del PDeCAT a l'EMD, les negociacions es van trencar per “raons alienes a la pròpia negociació”. En aquest sentit, jugaria un important paper la proximitat de les eleccions municipals i l'aposta de l'EMD per no acceptar una proposta que no inclogués els terrenys de Can Fatjó dels Aurons, àrea considerada potencialment perillosa per l'abocador, ara encara buit. Macarulla va considerar que si l'Ajuntament havia fet una contraproposta de conveni, “no seria descabellat que la portés a consulta als bellaterrencs”, tal com proposa el seu president. També va assegurar, malgrat no formar part del govern, que des de l'EMD “no es faria campanya en contra i s'acceptaria el resultat”.
Quim Oltra (ERC Bellaterra): “Si els que tenen responsabilitats no es mouen, malament”
Per part d'ERC Bellaterra, Quim Oltra va criticar la utilitat de la reunió: “no té gaire sentit reunir-nos si els partits que tenen la responsabilitat no es mouen”. Afirma que durant la trobada “es va constatar que ERC i PDECAT estan més a prop de la proposta de conveni de l'EMD i que els altres grups polítics no aposten per incloure el terreny de Can Fatjó dels Aurons”. Entre els motius, la “desconfiança” en la possible gestió que en pogués fer l'EMD. Pel que fa a altres temes, Oltra va sentenciar: “la proposta de pacificació del trànsit a Bellaterra no es farà” i “durant la reunió no es va informar de la proposta de seguretat i sí, en canvi, de l'històric dels 19 contenciosos oberts entre EMD i Ajuntament”.
Victor Francos (PSC Cerdanyola): “La creació de l'EMD va ser un error”
Pel portaveu socialista, Víctor Francos, està clar. “No” al canvi de límits territorials i “no” – si pogués ser – a manternir en vida l'EMD. “La creació de l'EMD va ser un error, un fracàs com a concepte perquè no ha resolt cap problema i ha estat un objecte constant de conflictivitat”, argumentava. Francos exposava que el PSC, a l'inici, ja no estava a favor de crear una EMD a Bellaterra i “els que llavors hi estavenn d'acord, ara ho dubten”, reblava.
Pel regidor, durant la reunió es van constatar que les diferències ara estan “més accentuades que no pas fa 1 o 2 anys” i va sostenir que la qüestió del conveni “no se solucionaria en aquesta legislatura”.
Josep Grau (PDeCAT Cerdanyola): “no hi haurà conveni aquest any”
Des del grup municipal del PDeCAT, Josep Grau va coincidir: “la reunió va anar sobre el previst, perquè el Ramon va declinar venir”. A més, apuntava: “presentar un conveni per portar a votació no es troba dins els acords que es van pactar a l'inici…”. Per Grau, si l'escull van ser els límits territorials, el govern cerdanyolenc els hauria d'acceptar. No obstant això, observa que no tindrien els 13 vots necessaris per aprovar el conveni al ple .”Si la qüestió dels límits territorials l'ha de tombar algú, ja ho farà la Comissió de Territori de la Generalitat”. Amb tot, la visió tornava a ser meridiana: “No hi haurà conveni aquest any”.
Manuel Buenaño (PP Cerdanyola): “En Ramon està fent la campanya electoral de cada 4 anys”
Manuel Buenaño, portaveu del PP cerdanyolenc opinava: “la reunió va anar bastant malament per culpa del Ramon i el govern de l'EMD”. Des de l'oposició, exposava:”estem intentant des de l'Ajuntament fer un nou conveni i el Ramon sempre posa pegues, ja el coneixem, és la campanya electoral que fa cada 4 anys”. Els populars no donarien suport al canvi de límits territorials, però opinen que “Bellaterra estava molt a punt de tenir un bon conveni i, per culpa d'en Ramon, Bellaterra se'n quedarà sense”.
Pau Ortolà (Cs Cerdanyola): “La qüestió dels límits territorials no resol cap problema concret”
El portaveu de Ciutadans (Cs), Pau Ortolà, també rebutjava un canvi dels límits territorials, perquè amb això no veuen “que es resolgui cap problema concret” i demanava un “esforç” a ambdues institucions per seguir negociant. També proposava, però, buscar una “fórmula de compromís” que garantís el bon ús del territori esmentat. “Ens sembla que la comissió no va ser funcional perquè faltava una part important com és el senyor Ramon Andreu, o algú que representés el govern de l'EMD”, lamentava.
Maria Reina (ICV-EUiA Cerdanyola): “Va ser una sorpresa important que el govern de Bellaterra no es dignés a venir”
Finalment, Maria Reina, portaveu d'Iniciativa-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) es mostrava sorpresa per l'absència del president de l'EMD. La regidora era contundent: “va ser una sorpresa important que el president de l'EMD no es dignés a venir per parlar políticament del conveni i creiem que és una falta de respecte instiucional important”. Pel que fa al punt encallat del conveni deia: “la majoria de partits a l'Ajuntament no estan a favor d'incoporar el territori de Can Fatjó dels Aurons din el conveni, simplement, perquè són coses diferents”. Des d'ICV-EUiA consideren que en qüestions com l'abocador, l'Ajuntament pot generar més força de cara a institucions superiors. Finalment manifestava “preocupació” per si no es desencalla la qüestió: “hi ha mala peça al teler…”.
De fet, va ser el partit de Reina qui amb l'exalcalde Toni Morral (ICV) va redactar les “Bases de Funcionament i Prestació de Serveis” que actualment regeixen l'EMD. Sobre aquestes, va afirmar: “en aquell moment van ser idònies per començar a caminar, però fóra bo que mutessin cap a una millora, amb més plantejament competencial i resolgués la mala interpretació jurídica que ens porta constantment a diversos litigis”. “Cal parlar políticament sobre aquest tema, sinó no avançarem”, concloïa.
Per elaborar aquesta peça no hem pogut aconseguir declaracions ni valoracions del partit a govern, Gent per Bellaterra, ni del president de l'EMD.