Jandi Velasco va ser un dels 14 detinguts el 23 de febrer davant el TSJC
Jandi Velasco va ser un dels 14 detinguts el 23 de febrer davant el TSJC | Cedida

 

 

 

El veí de Cerdanyola del Vallès, Jandi Velasco, és una de les 14 persones per les quals la fiscalia demana dos anys i mig de presó per desordres públics. Velasco i la resta d'acusats van ser detinguts el 23 de febrer davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya durant la mobilització del CDR

 

 

Dels 13 adults detinguts (una d'elles era menor), la fiscalia demana tres anys i mig de presó per a dos d'ells per atemptat contra l'autoritat. Pels onze restants, en demana dos anys i mig per desordres públics per bloquejar la seu del TSJC. El TOT Cerdanyola ha parlat amb Velasco per conèixer com ha rebut la petició de fiscalia.

 

“No suposàvem que passaria això”

 

“No esperàvem que la fiscalia demanés dos anys i mig de presó perquè estem parlant de desordres públics”, explica Jandi Velasco al TOT, qui afegeix que tot pot tenir a veure amb la 'llei mordassa': “Crec que els desordres públics no estan ni tipificats penalment, però tenint en compte que entra en joc la 'llei mordassa', et poden dir que els pensionistes que s'estan manifestant estan fent desordres públics”.

 

Tant Jandi Velasco com els altres 13 detinguts el 23F estan pendents de reunir-se amb els tres advocats d'Alerta Solidària que representen el grup per acabar de rebre tota la informació sobre la petició de fiscalia. Abans de saber quin serà el següent pas, els 14 tenen la intenció de declarar conjuntament en el judici. Fins ara, no sabien si finalment haurien d'anar a judici però ja en el moment de la detenció, es van acollir als drets de no declarar davant de la policia ni davant el jutge.

 

“Jo no sóc independentista”

 

Velasco és membre de Som Alternativa, partit impulsat per Albano Dante-Fachín, i assegura que compta amb el suport d'actuals i antics companys del seu pas per la política també amb Podemos. El canari i veí de Cerdanyola destaca que ja s'estan organitzant mobilitzacions en suport dels detinguts el 23F i “a tots els represaliats polítics”. “L'únic que puc fer és queixar-me”, diu Velasco.

 

Preguntat sobre la possibilitat de marxar a un altre país per evitar la presó, Velasco és contundent: “No he de fugir de res perquè no crec que hagi fet res dolent. Només em vaig asseure amb molta altra gent que coincidíem en pensar que aquell dia, el 23F, era un dia clau per reivindicar que a Espanya es vulneren drets”. Sobre la seva implicació en la mobilització, Jandi Velasco posa l'èmfasi en què no es manifesta per la independència: “Jo no sóc independentista, sóc republicà. Vaig seure allà per la llibertat d'expressió”.

 

Davant la petició de la fiscalia, les paraules de Velasco demostren que queda poc espai per l'optimisme: “Ara mateix no sóc molt optimista, ni per mi ni per la resta”. El perquè el té clar: no ha vist un canvi en el govern del PSOE. “Si ells volen dir 'estem aquí, som el PSOE, som d'esquerres i el PP ha fet coses malament', haguessin fet canvis més enllà del minut de glòria a la televisió”, assegura.

 

Quant a la lluita per la llibertat d'expressió, Jandi Velasco afegeix que considera “totalment injusta” la petició de la fiscalia i posa d'exemple la lluita pels drets dels treballadors: “Quan van començar els sindicats fa molts anys, era il·legal protegir els treballadors i els sindicats estaven perseguits. Era just? No, perquè aquella gent lluitava pels treballadors. Gràcies a ells, que van lluitar i van anar a la presó, es va aconseguir canviar les coses. Actualment tenim lleis que protegeixen els treballadors, tot i que no són les que a mi m'agradarien”. Així, considera que si a Espanya “camuflen la llibertat d'expressió”, la ciutadania “haurà de sortir al carrer i dir que en aquest país no s'està respectant la llibertat d'expressió i et poden ficar a la presó per com penses”.