D'esquerra a dreta, els membres del govern local: González, Vila, Escolà, Haro i Benseny.
D'esquerra a dreta, els membres del govern local: González, Vila, Escolà, Haro i Benseny. | Mónica García

 

 

  

“És una denúncia que no té ni cap ni peus”. Així encara el govern municipal de Cerdanyola del Vallès la denúncia que el 12 de setembre va interposar el Partit Popular local contra els cinc membres de govern pel lema 'Via Fora' de la Diada d'enguany. Els regidors de Compromís per Cerdanyola han assegurat en roda de premsa estar tranquils davant la denúncia per delicte d'odi, malversació i prevaricació.

 

 

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, començava la roda de premsa el 13 de setembre assegurant que l'equip de govern ha conegut la denúncia a través de la premsa: “El PP no s'ha posat en contacte amb nosaltres ni per conèixer el contingut de l'expressió Via Fora“. Sobre els motius que han portat els populars a presentar la denúncia davant la Fiscalia, el govern cerdanyolenc remarca: “El PP ha justificat l'absència dels seus representants en els actes de celebració de la Diada de tots els catalans pel lema escollit, però cal destacar que fa anys que no hi participen”. A més, l'equip de govern assegura que el PP “intenta aconseguir rellevància pública mentint, ja que saben perfectament que no hi ha cap incitació a l'odi ni a la violència”.

 

La denúncia, interposada pel president del PP local, Álvaro Hernández, atribueix als cinc regidors del govern delictes d'odi, malversació i prevaricació per fer ús del lema 'Via Fora!' durant la Diada de l'11 de setembre 2018. A aquesta afirmació, l'equip de govern de Cerdanyola respon que la incitació a l'odi la fan els populars: “Incitació a l'odi i la violència és el que ells fan habitualment, com la violència de l'1-O, el famós “a por ellos”, o fins i tot justificant agressions feixistes.

 

Quant a la resposta dels cinc denunciats – l'alcalde Carles Escolà i els tinents d'alcalde Elvi Vila, Contxi Haro, Laura Benseny i Ivan González -, asseguren que no denunciaran el PP per calúmnies: “Podríem entrar al joc de denunciar-los per calúmnies, però no ho farem”.

 

Durant la roda de premsa, el govern municipal ha lamentat que “en la campanya de mentides i manipulació hi hagi contribuït el PSC, que, amb PP i Ciutadans, competeixen pel vot més conservador de la ciutat”, afegint que “ha estat aquest trident de partits, del que tristament forma part el PSC, qui han construït el relat delirant que ha creat el clima en què s'ha produït la denúncia”.

 

En referència al missatge 'Via Fora!' que ha estat present a les informacions de l'Ajuntament sobre la Diada de 2018, l'alcalde Escolà ha explicat que la imatge utilitzada té el mateix disseny que la de l'any passat, en la qual es va destacar la paraula 'Llibertat'. “Via Fora és un lema històric, com ho és la commemoració de l'11 de setembre. És molt utilitzat de formes diverses, com obres literàries, publicacions i manifestos de caràcter polític (incloses publicacions del PSC) i, fins i tot, donant nom a establiments comercials. Si el PP vol denunciar tot ús d'aquest lema, tindrà molta feina”.

 

En aquesta línia, Escolà ha citat els versos de l'obra 'Ara mateix' de Miquel Martí i Pol on surt l'expressió Via Fora: “I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora que tot està per fe i tot és possible”. “Potser el PP també es planteja denunciar Martí i Pol per delicte d'odi”, ha finalitzat.