Un dels ruscos trobats a Bellaterra
Un dels ruscos trobats a Bellaterra | Martí Devant

 

 

Igual que el mosquit tigre, la vespa asiàtica va camí de convertir-se en un habitant més del nostre entorn. En el que portem d’any, a Bellaterra i al Vallès ja se n’han retirat diversos ruscos. Tot i així, el cos d’agents rurals no els retira tots.  

A mitjans de juliol, per exemple, es va trobar un rusc en un jardí de Bellaterra. Pel tipus de picades, es va sospitar que eren vespes asiàtiques i els propietaris van trucar als agents rurals, que van corroborar l’existència d’un niu amagat dins un arbust. Tanmateix, el cos forestal no el va eliminar.  El motiu, la gran quantitat de nius que s’estan detectant i l’agressivitat de la mesura. Actualment només eliminen els que es consideren potencialment perillosos: prop d’una escola bressol, en espais de risc a la via pública, etc.

A Bellaterra els propietaris van preferir cridar un apicultor que, de nit, va trencar el niu i ruixar-lo d’insecticida. De totes maneres, els experts asseguren que no hi ha motiu d’alarma. Així ho explica Enric Mayà, cap d’Àrea del Vallès Occidental i Oriental de Protecció Civil: “És assassina d’insectes, no de persones. No fa res diferent que les que ja tenim aquí. La picada pot ser una mica més dolorosa perquè té el fibló més gran, però no pel verí”. I tampoc són especialment agressives. Com les vespes autòctones, hauran d’anar en compte les persones amb al·lèrgia.

La vespa assassina
Un exemplar de vespa asiàtica   | CEDIDA

Una alarma innecessària

Coneguda amb el nom científic de vespa velutina o popularment com a vespa assassina, és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia; i que va arribar per primera vegada a Europa l’any 2004, a través de França. La primera detecció a Catalunya va ser el 2012 a la comarca de l’Alt Empordà i al Vallès Occidental va arribar per primera vegada el 2013, tot i que és des de l’any 2016 quan la seva expansió s’ha fet més visible. Les espècies d’abelles autòctones són les més amenaçades per aquesta vespa, entre elles s’hi troba l’abella de la mel.

Amb tot, ha sorgit una certa alarma entre la ciutadania davant l’augment de la presència de la vespa asiàtica per por de les picades i les possibles conseqüències. Tot i això, els experts asseguren que la preocupació és infundada.

La vespa asiàtica al Vallès

“El 2016 ja van entrar amb normalitat al Vallès, i el 2017 i 2018 hem anat trobant més nius”, explica Mayà, que afegeix que ja poca cosa es pot fer per frenar la seva expansió: “Quan va començar el mosquit tigre també va haver molt enrenou i ara s’ha estabilitzat i ens hem d’acostumar a conviure. Amb la vespa asiàtica passarà el mateix. És una espècie invasora, tot i que els seus efectes no són terribles”.

“És un tema que està molt de moda i aquest estiu estem tenint moltes trucades. El principal missatges és que no són vespes assassines de persones, s’ha de tranquilitzar la gent”, aclara Enric Mayà. Des dels Agents Rurals reconeixen que, com ha passat amb altres espècies invasores, la seva eliminació no és una possibilitat. “Anem seguint l’expansió, però tampoc hi ha molts mitjans de lluita. Poca cosa més es pot fer”, apunta el cap del Vallès Occidental i Oriental

“És molt difícil d’eradicar. Poden fer nius a 30 metres d’alçada i és molt difícil de localitzar-los i treure’ls”, destaca Enric Mayà. El seu mètode també fa complicada la seva eradicació: “La reina fa un petit niu primari, ella mateixa genera unes quantes desenes d’obreres, que marxen i fan el niu gros en un altre lloc. És un sistema molt complicat”.

Niu de vespa asiàtica
Niu de vespa asiàtica | ACN

 

Què fer si trobes una vespa asiàtica?

En cas d’observació de qualsevol exemplar o de nius contacteu, des de la Generalitat es recomana contactar amb el Cos dels Agents Rurals. La identificació es pot fer de dues maneres, tal com detalla Mayà: “Primer, autodidàctica: anar al web de Territori i Sostenibilitat, on hi ha una fitxa de la vespa asiàtica, amb les característiques, fotos… Això depèn de la capacitat de cadascú per identificar el bitxo”. Tot i això, “el més habitual és que la gent truqui als Agents Rurals” i aquests procedeixin a la identificació, tot i que els recursos són limitats.

Davant els avisos per nius, Enric Mayà reconeix que des d’Agents Rurals no es poden ocupar de treure tots els nius, més enllà dels que poden haver a la via pública o en espais que poden suposar un perill, com en escoles bressol, etc. “És com si et surten escarbats a casa teva, et busques la vida. La gent en l’àmbit domèstic s’haurà d’acostumar a espavilar-se”. A diferència de les abelles, no cal cap autorització per eliminar els nius de vespes asiàtiques, ja que no és un animal protegit. “A mesura que va avançant la plaga han aparegut empreses especialitzades, al Vallès ja n’hi han un parell”, afegeix.

Com és la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica és l’única d’Europa que presenta un color castany fosc, tret que la diferencia de la vespa europea (Vespa crabro). El cap és negre, la cara groc-ataronjada i les potes castanyes a la part distal. El tòrax és enterament negre envellutat i els segments abdominals són de color castany ribetejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment abdominal és quasi en la seva totalitat de color groc ataronjat. La mida de les obreres és de 3 cm de llargària i les reines poden assolir els 4,5 cm.

Com a espècie invasora, el principal perill de la vespa asiàtica són altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel. “Els apicultors posen el crit al cel, és normal, però el seu efecte no és terrible”, asseguren des d’Agents Rurals. De fet, en els països d’origen de la vespa velutina, les abelles ja han perfeccionat sistemes de defensa per protegir-se.

Així són les vespes asiàtiques
Així són les vespes asiàtiques | Agents rurals