La fàbrica Uralita no funciona en l'actualitat
La fàbrica Uralita no funciona en l'actualitat | ACN

 

 

 

 

El jutjat de Primera Instància 5 de Madrid ha condemnat a l'empresa Uralita a abonar 1,7 milions d'euros d'indemnització per patologies relacionades amb l'exposició a l'amiant a un grup de 14 veïns de Cerdanyola del Vallès i Ripollet, segons un comunicat de la cooperativa d'advocats, Col·lectiu Ronda.

 

El Col·lectiu Ronda destaca que la sentència considera acreditat que l'empresa “no va actuar amb la diligència adequada coneixent l'alt risc” d'utilitzar l'amiant. A més, la fa responsable de les patologies i defuncions d'afectats que van entrar en contacte amb el material al seu domicili, per conviure amb extreballadors i veïns de la fàbrica, exposats perquè vivien en un radi de dos quilòmetres al voltant de la planta.

  

  La sentència senyala que l'empresa no va adoptar les mesures que, d'acord amb el coneixement que hi havia en aquell moment, s'haurien d'haver implantat segons la diligència que els hi era exigible a la companyia, al “venir desenvolupant la seva activitat productiva amb materials que coneixia, al menys des de 1940, que eren perillosos”.

 

A més, la sentència estableix que Uralita és responsable de les defuncions de veïns en una zona on “els carrers es van asfaltar amb restes de la fàbrica i, quan es van assecar, l'amiant va quedar en l'ambient i també sota l'asfalt, de forma que el contacte amb el mateix era evident”.

 

El Col·lectiu Ronda ha ressaltat que la multinacional va ubicar en aquests municipis, entre 1907 i 1997, el seu centre productiu més gran de l'Estat espanyol. Amb això, les dues localitats, Cerdanyola i Ripollet, es consideren la “zona zero” de l'amiant a Espanya. Habitualment, es donen deu casos per any i milió d'habitants, amb la qual cosa ascendeix a 95.