Els regidors d'ERC, Iñigo de Enterria i Helena Solà
Els regidors d'ERC, Iñigo de Enterria i Helena Solà | ERC

 

 

 

  

El grup municipal d'Esquerra Republicana (ERC) a Cerdanyola del Vallès ha emès un comunicat en el qual es posiciona en contra de crear una llista unitària independentista en el marc de les Eleccions Municipals de 2019. ERC creu que una llista unitària no és la millor opció per “assolir la República” ni per “transformar Cerdanyola per posar-la al lloc on es mereix”.

 

 

ERC s'afegiria a una llista unitària independentista?

 

En l'escrit, Esquerra defensa que “l'objectiu fundacional” del partit és assolir la República: “per això hi hem deixat la pell físicament, per això som un dels partits que té membres a presó i a l'exili, i per això fem costat a tothom que rema en aquesta direcció, siguin o no militants d'ERC”. Com a segon objectiu, ERC es marca la transformació de Cerdanyola “per posar-la al lloc on es mereix amb un projecte clar de qualitat urbana i serveis de primera divisió, ho hem intentat des del govern, ho seguim intentant des de l'oposició, i estem preparant-ho tot per fer-ho realitat a partir de les pròximes eleccions”.

 

Responent a la pregunta “ERC s'afegiria a una llista unitària independentista?”, els republicans asseguren que no creu que sigui la millor opció pels dos objectius que té el partit. En aquest sentit es fa les següents preguntes: “faria propostes d'esquerres o de dretes? Com es dirimiran els inevitables conflictes interns? Aquesta opció podria aconseguir la llista més votada de Cerdanyola però ni tindria suficients suports per governar ni tan sols podria garantir la coherència interna. I si guanya però no té prou regidors amb qui pactaria? O una llista feta per guanyar es quedaria a l'oposició?”

 

Així, ERC destaca que defensen “que els partits exposin obertament les seves propostes i diferències per tal que la gent pugui triar”, afegint que la formació sap que si les diferents opcions polítiques van per separat, poden “guanyar la confiança de molta més gent que no votaria una llista única”.

 

Governar la Diputació

 

Un altre dels arguments d'ERC per oposar-se a un llista unitària és la gestió dels Consells Comarcals i les Diputacions: “Cal tenir en compte també que la presentació de l'independentisme en forma d'agrupacions d'electors com a candidatures disgregades regalaria el govern de les institucions supramunicipals com els Consells Comarcals i les Diputacions als partits unionistes”. En aquesta línia, Esquerra destaca la importància d'optar “a governar la Diputació de Barcelona i la resta d'institucions democràtiques”.

 

A més, ERC afirma que “tampoc és bona idea focalitzar la campanya de les municipals en l'eix nacional”, posant com a exemple a Ciutadans i els partits definits com a unionistes: “intentaran que a les eleccions municipals no es parli de Cerdanyola sinó d'independència“. La formació republicana recorda que amb aquesta fórmula és quan “han tret els millor resultats i on mobilitzen una part de votants abstencionistes acrítics, claus per aels seus darrers bons resultats. A més, centrar la campanya en l'eix nacional els permet dissimular la seva astronòmica falta de projecte a nivell local”.

 

Finalment, ERC tanca el comunicat senyalant que tot i que creuen en la necessitat de remar junts cap a la República, “es tracta de no confondre la unitat que és imprescindible amb una uniformitat que no seria un reflex real de la nostra societat”.