1 d’octubre: Dia Mundial de l’Hàbitat

by | set. 28, 2018 | Opinió

Diu el diccionari que hàbitat és: “El conjunt de condicions ambientals en què es desenvolupa la condició humana” i, alhora la: “Localització territorial de la població humana”. Ara us preguntareu a què ve que us parli de l’hàbitat. Ras i llis; El 1985 l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va proclamar que el primer dilluns d’octubre seria el Dia mundial de l’hàbitat.

 

Ves quina coincidència que enguany, aquesta diguem-ne celebració o potser millor fora dit recordatori, coincideixi amb l’1 d’octubre, data referent de molts catalans que es van manifestar en referèndum l’1-O de 2017 per expressar si volien o no configurar un nou hàbitat per a Catalunya.

 

A molts altres catalans la data no els diu res, però no la poden ignorar, de la mateixa manera que no ignoren efemèrides que solament afecten una part de la societat, posem els Nadals o qualsevol festa religiosa o el 12 d’octubre, festa nacional d’Espanya, i que ve de la commemoració del descobriment d’Amèrica el 1492. Ara bé, tots sabem què van fer els espanyols en aquelles terres, i aquí incloc totes les nacions de la península. Potser per això l’exposició que va fer el govern dels motius de celebrar aquesta diada, suprimeixen qualsevol referència a la conquesta Colombina tot dient: “La fecha elegida, el 12 de octubre, simboliza la efeméride histórica en la que España, a punto de concluir un proceso de construcción del Estado a partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los reinos de España en una misma monarquía, inicia un período de proyección lingüística y cultural más allá de los límites europeos”.

 

No cal dir que l’explicació, del tot mefistofèlica, és tendenciosa i carregada de verí. Vet aquí com es manipula la història. N’hi ha d’altres de celebracions que caldria posar en dubte d’ésser celebrades.

 

Tornant a l’efemèride de l’1-O, val a dir que més de dos milions de votants bé poden justificar la seva implantació, sobre tot perquè uns ciutadans van arriscar la seva integritat per exercir el dret a votar.

 

Hom podria pensar que estic banalitzant aquest Dia mundial de l’hàbitat. Res més lluny de la meva intenció. L’hàbitat, que és “el lloc on un organisme viu i troba tot el que necessita per sobreviure: refugi, aire, aliment i espai”, requereix també que les condicions sociopolítiques siguin les adequades per a viure. Negar que Catalunya ha arribat a un punt en què cal revisar aquestes condicions és tancar els ulls i donar l’esquena al futur.

 

Celebrem, doncs, aquest dia per partida doble i entossudim-nos a assolir les condicions necessàries per a desenvolupar l’exercici del dret a decidir.

 

Vols llegir més…?

“Trànsits – 2”

“Trànsits – 2”

“Se’m fa difícil no estar-me’n de tornar a parla del trànsit de Bellaterra després de descobrir la barrabassada que s’ha fet al Camí Antic de Sant Cugat (o Camí dels Monjos). Per això he titulat aquest article Trànsits-2, seguint l’estela del que vaig escriure fa cosa d’un mes”.

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

“Quin ha de ser el paper del lector o lectora del futur?”

Si mirem en quin idioma els ciutadans del nostre país accedeixen als mitjans, podríem dir que a les plataformes al cinema tot, o pràcticament tot, és en castellà. El mateix passa a la televisió i la premsa generalista, mentre que la ràdio és majoritàriament en català, i només en els mitjans de proximitat, impresos, digitals…, és pràcticament tot en català, tant a la Catalunya interior com a les àrees metropolitanes. Aquests mitjans són el nostre tresor a preservar, d’arrelament a la comunitat, d’integració, d’aprenentatge del català, d’informació amb rigor, i un llarg etcètera.

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

Article d’opinió d’Ignasi Roda. “Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: