Comerciants i treballadores de la plaça del Pi de Bellaterra
Comerciants i la regidora bellaterrenca, Laura Benseny, sostenint la papereta de més a la dreta   | Cedida

 

 

Gairebé la totalitat de comerços ubicats a la plaça del Pi de Bellaterra es van aturar poc més de cinc minuts com a aturada simbòlica a les 12 hores del passat dia 1 d'octubre.

 

La iniciativa seguia la crida feta arreu del país per part de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural en la que defensaven la “democràcia, els drets i les llibertats” del referèndum, sota el lema: “ho tornaríem a fer”. Al la convocatòria també va assistir-hi la regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD, Laura Benseny, qui va afirmar que “avui és important reunir-se amb la gent de l'entorn on vius, ja que aquell dia va ser, també a Bellaterra, una gran jornada de mobilització popular, desobediència massiva i on tots vam fer “comunitat” per la democràcia”.

 

Un any després, Benseny recordava que la seva primera intervenció com a regidora – el 25 d'octubre del 2017 – va ser per defensar la democràcia i condemnar l'empresonament dels líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. En aquest sentit va dir que “sembla que estem igual i no avancem” perquè “els Jordis porten més d'un any injustament tancats a la presó i sense judici”. Pel que fa a les seves sentències, la regidora va augurar que serien “altíssimes” i “de gran barbaritat (…) replicant la mateixa estratègia que està fent servir l'Estat espanyol des de fa 20 o 30 anys al poble basc: reprimir-lo al màxim perquè deixi de parlar del seu objectiu, la independència”. “I no parlo d'agents d'ETA”, va clarificar, “sinó de sentències que pesen, per exemple, sobre membres de l'organització juvenil Segui o fins i tot la sentència d'Arnaldo Otegi que, només per fer un discurs en un velòdrom, li van caure 8 anys de presó fa 12 anys”.

 

Preguntada per tota la gent que va preferir no participar del referèndum va dir: “l'1 d'octubre va ser molt més que una proclama independentista. La gent que vam votar l'1 d'octubre no ho vam fer en contra dels espanyols, sinó en contra de l'Estat espanyol”. I va afegir: “convido a tothom a recordar que l'objectiu final és fer un país millor del que tenim”. La seva voluntat, “que qui no hagi sortit, debati”, perquè “la confrontació no ha d'existir entre les persones” i “hem de tenir respecte per a tothom”. Finalment, Benseny va criticar el discurs de Gent per Bellaterra durant els actes de l'aniversari de l'1-O i el fet que no hi hagués cap pancarta de suport als presos o a la democràcia a l'EMD: “viure vol dir prendre partit i no posar res a la façana de l'EMD és indiferència”.