L'Intendent en Cap, Antoni Sánchez, amb l'última edició de BellaterraDiari en paper
L'Intendent en Cap, Antoni Sánchez, amb l'última edició de BellaterraDiari en paper | Laia TR

 

 

  

Parlem amb l'Intendent en Cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Cerdanyola, Antoni Sánchez, responsable de la comissaria de Mossos d'Esquadra ubicada al Parc Tecnològic, però també de les àrees de Cerdanyola nucli, Bellaterra, Barberà, Ripollet i Montcada.

 

 

Volem saber com està Bellaterra en qüestió de seguretat i fer balanç dels delictes succeïts a l'estiu, sobretot robatoris en domicilis i altres reptes a millorar.

 

  

  

Com està Bellaterra en termes de seguretat ara mateix?  

Clar, per a un professional de seguretat, Bellaterra és un espai “molt sensible”, sobretot pels robatoris en força en domicilis.  Qualsevol víctima que hagi patit un robatori amb força té una sensació d'inseguretat elevada. No m'agrada parlar en xifres fredes, però pels índexs i cànons que nosaltres valorem, Bellaterra ha tingut aquest any un 20% menys de robatoris en domicilis. Però clar, el que hagi patit un robatori dirà: “m'ha tocat a mi”. Ens preocupa molt i som molt sensibles amb Bellaterra perquè és un espai que per l'estructura, les vies de comunicació, pel tipus d'habitatges… és molt llaminer. Fem molt seguiment en els casos que es produeixen i en la prevenció. En la regió policial ja vam manifestar que havíem d'ampliar els patrullatges en els mesos d'estiu. L'any passat va ser molt dolent, sobretot a l'abril, juny i juliol. Aquest any, afortunadament, les dades no han estat d'aquest tipus i ens estan donant un cop de mà en el patrullatge i controls. Hem incrementat juntament amb la Policia Local el patrullatge uniformat i fet un salt de qualitat en el patrullatge de paisà, que moltes vegades no és visible però és molt efectiu.

 

 

  

Se'n fa molt de patrullatge de paisà a Bellaterra?

Sí, però no m'agradaria que quan dic que “som molt sensibles amb Bellaterra”, altra gent de Cerdanyola pensés que no ho som amb el seu barri, al contrari. Cuidem a Cerdanyola però hem de partir de la base de la seva ubicació, vies de comunicació ràpides, fàcil accedir, fàcil fugir per camins… per tant, som molt sensibles a aquest tipus d'espai i dins la problemàtica dels robatoris en domicilis arreu de Catalunya, que tenim molt en compte.

 

 

Sí que és veritat que a principis d'any havíem detectat un increment de robatoris amb força a domicilis en tot el municipi

 

  

Com és el perfil dels lladres que actuen a Bellaterra?

Va variant. A principis d'any sí que havíem detectat un increment en els robatoris amb força a domicilis en tot el municipi de Cerdanyola. En canvi, en anys anteriors, el primer trimestre havia estat molt tranquil. En aquest cas vam detenir persones de primera detenció, és a dir, que fa poc que són al país i que no tenim dades ni antecedents a nivell policial. Hi ha hagut gent “de primera generació”, però hi ha de tot una miqueta. Tenim bateries de lladres i hem d'estar atents a l'entorn que tenim i fer un radi d'acció, per exemple a la banda del Maresme, la zona de Sant Cugat…. Ens interrelacionem molt perquè moltes vegades poden estar actuant al Maresme i avui aquí. A principis d'any vam fer força primeres detencions com si estiguessin, entre cometes, “aprenent l'ofici”.

 

 

  

Vostè agafa el relleu com a Intendent en Cap de l'ABP de Cerdanyola el gener del 2018. Ens pot fer una pinzellada de la seva trajectòria?

Bé, la veritat és que el mes que ve ja farà 29 anys que vaig accedir a aquesta organització, però el més destacable han estat els últims 5 anys que he estat de responsable de la comissaria de Ciutat Vella, durant 3 anys i mig i després un any i mig a la coordinació de tots els dispositius de Barcelona. Ho sigui, estem parlant de manifestacions, concerts, totes les concentracions que es van produir l'any passat a Barcelona amb el procés, l'atemptat… tot això.

 

 

L'Intendent en Cap de l'Àrea Bàsica Policial de Cerdanyola al seu despatx
L'Intendent en Cap de l'Àrea Bàsica Policial de Cerdanyola al seu despatx | Laia TR

 

 

  

Com valora els 9 mesos transcorreguts?

Jo sempre que vaig a algun lloc estic encantat. Una de les millors etapes va ser a Ciutat Vella, però també quan vaig estar a l'Hospitalet de responsable de Seguretat Ciutadana va ser a ser molt enriquidor, a nivell professional i personal. Aquí tenim una idiosincràsia molt particular perquè és una comissaria dins de l'estructura de Mossos en la qual depenen de tu 4 edificis i és una particularitat única. Tenim Cerdanyola, Ripollet, Barberà i Montcada. Per nosaltres això és un enriquiment perquè és una cosa que habitualment no tenim. Les tres depenen del nostre edifici més gran ubicat aquí a Cerdanyola. Aquí (comissaria del Parc Tecnològic) tenim els detinguts i els instruïm, a més tenim molt contacte amb els jutjats. Si tenim algun problema podem anar a parlar amb la degana o amb la fiscal, que això a Barcelona, al ser tan gran, ho perdem. Una mica tornem a l'essència de la profesió, als inicis. I m'he trobat amb uns equips de treball molt cohesionats, amb ganes de treballar i tenim efectius grans. Estem al voltant de 250 persones des de mi mateix fins a l'últim agent.

 

 

Nosaltres estudiem Cerdanyola com a nucli i després tenim Bellaterra, que l'estudiem a part donada la seva estructura, vies, etc.

 

 

Tornant a Bellaterra, ens pot donar xifres pel que fa als robatoris en domicilis?

Sí. Nosaltres fem una reunió setmanal a Granollers en la qual anem els responsables de Sant Cugat, Rubí, Terrassa i Cerdanyola per fer una valoració de com ha anat la setmana. Cada dia sabem el que ha passat o ha deixat de passar. No vol dir les només les denúncies, perquè moltes vegades a la gent li passa un fet delictiu avui, però no ho denuncien fins al cap de 4 dies. Sí que ens consta un expedient conforme s'ha gestionat el fet, per tant, cada setmana fem una valoració de tots aquests municipis, els detinguts, si han entrat a presó o no… I coordinem l'increment de patrullatge o activació de plans.

  

  

Pel que fa a les dades nosaltres normalment donem comptes a l'alcalde i a la regidora de Seguretat Ciutadana a la Junta Local de Seguretat, i li diem com ha anat l'any. Les dades actuals de Bellaterra estan al voltant d'un 20% menys respecte l'any passat. Nosaltres estudiem Cerdanyola com a nucli i després tenim Bellaterra. A vegades hem tingut més punts de pujada a Cerdanyola nucli – com a Serraparera, etc. – que no Bellaterra. Quan fem la reunió, tractem específicament Bellaterra per aquesta “sensibilitat”.

 

 

Normalment estem a 1 o 2 robatoris mensualment. El mes més dolent de l'any passat tenia 14 fets

 

  

No podem parlar llavors d'una forquilla de robatoris anuals, setmanals o diaris?

És que diàriament no arribem ni a 1, ni de casualitat. Pensi que hi ha hagut mesos dolents de l'any passat i el pitjor tenia 14 fets. Normalment estem a 1, 2… mensualment. Depèn. Hi ha mesos que no en tenim cap i quan mirem les novetats i veiem que no n'hi ha hagut diem: “fantàstic!” El comptador el portem diàriament, setmanalment i mensualment. Veiem com va fluctuant i quan notem que comença a destacar alguna cosa, ja apliquem accions per intentar reduir els fets.

 

 

L'estiu és una època on aquest tipus de delictes solen pujar i vostès preparen dispositius específics i fan campanyes de prevenció. Com ha anat aquest estiu Intendent?

La veritat és que estem molt contents. L'any passat vam tenir un juliol molt dolent i aquest any ha estat molt bo per a nosaltres. Evidentment, les víctimes diran “doncs m'ha tocat a mi”. L'agost sí que ha estat pitjor que l'any passat respecte les incidències, que n'hem tingut una mica més. Ara bé, el mes de setembre estem com l'any passat. Ens ha sorprès positivament. Hem tingut algun cas, però la veritat és que estem molt contents de la tasca de prevenció. El porta a porta ha anat molt bé i ens agrada molt perquè els veïns estan molt sensibilitzats i qualsevol cosa que veuen, fora de la normalitat, ens truquen ràpidament.

 

  

A quin número han de trucar els veïns que vulguin alertar d'alguna cosa, per cert?

Al 112 o a la Policia Local, no hi ha cap tipus de problema. Sempre que vegin algun tipus de cosa que no els hi quadri, que truquin sense problema perquè el veí o la veïna és normalment el que està més pendent. Que truquin.

 

  

Aquest petit increment que comenta del mes d'agost, de quant estem parlant?

És petit. Donarem les dades exactes a la Junta Local de Seguretat a l'alcalde i la regidora el mes d'octubre i aquí sí que entrem en detall de tots els fets delictius, ja siguin robatoris amb força, robatoris violents, etc. I després fem una apart, amb els regidors i regidores de totes les formacions.

 

 

De vegades no tenim només una patrulla a Bellaterra, sinó que en tenim més

 

  

Sense que els altres barris de Cerdanyola ens sentin, hi ha una patrulla destinada sempre a Bellaterra?

Si et dic que sí, t'enganyo. I si et dic que no, també t'enganyo. Crec que és una reivindicació que hem vist quan ens hem reunit amb l'associació de veïns, amb la comissió de suposada seguretat, amb l'EMD… no hi ha cap mena de problema. De vegades no tenim només una patrulla per Bellaterra, sinó que en tenim més. I d'altres vegades, en funció de les incidències que es produeixi, no en tenim durant unes hores. El que sí que us puc garantir és que tenim aquesta gran sensibilitat. Puc dir que fins i tot al patrullatge mixte que fem amb la Policia Local, de dilluns a divendres, cada tarda hi ha una patrulla fixa allà. Al matí fan jornades més de 2 o 3 horetes, baixen a fer un altre tipus de servei, i tornen.

 

 

La comissaria dels Mossos d'Esquadra al Parc Tecnològic del Vallès, Cerdanyola
La comissaria dels Mossos d'Esquadra al Parc Tecnològic del Vallès, Cerdanyola | Laia TR

 

  

Veuria correcte que el barri disposés de policia pròpia?

Es clar… Des que he arribat em dona la sensació que Bellaterra té la impresió que està fora del terme municipal de Cerdanyola, però per nosaltres és dins dels sectors de patrullatge. Bellaterra la tenim molt marcada i en som conscients. És un barri o sector que has de conèixer molt bé, però un cop ja ho tens per la mà, no hi ha cap problema. No ens podem permetre el luxe que se'ns disparin els robatoris amb força a domicilis a Bellaterra, perquè és el delicte estrella que tenim a nivell de Catalunya. Estem molt a sobre i tenim la sort de disposar de policia científica a la mateixa comissaria, cosa que ens permet investigar de forma molt més àgil i pràctica.

 

 

No ens podem permetre el luxe que se'ns disparin els robatoris amb força a domicilis a Bellaterra, perquè és el delicte estrella que tenim a nivell de Catalunya

 

  

Intendent no sé si sap que a Bellaterra tenim un mecanisme de control de pas que són unes pilones…

I tant, tot el que són “pilones i càmeres” estic al detall.

 

  

Perfecte. Les pilones ubicades al Camí Antic de Sant Cugat: creu que són una bona mesura també per a la seguretat?  

Tant pel tema de les pilones com pel tema de les càmeres – li dic perquè porto aquí 9 mesos i són el pa nostre de cada dia – he de dir: “tot el que sigui una eina per facilitar la mobilitat o la seguretat, sempre que estigui dins els marges de la legalitat, nosaltres no tenim cap problema”. El que no entrarem nosaltres mai en el debat és de si són legals o no, perquè això està en un contenciós i hi ha mesures. Escolti'm, si jo tinc aquesta eina i la puc utilitzar a nivell d'investigació, encantat. Que no la puc utilitzar? Doncs no ho faré. Jo crec que en el debat de les pilones no ens hem de posicionar. És un tema que s'ha de fer dins les vies legals i, un cop estigui normalitzat, nosaltres estarem encantats.

 

 

   

Els serveis d'emergència disposen o disposaven de targetes per poder-hi passar?

Sí perquè les vam demanar a l'EMD quan estaven actives. Per això no hi ha cap tipus de problema. Les càmeres, si estiguessin al nostre abast, les utilitzaríem per algun tipus d'investigació, però sempre i quan estiguin dins una normativa autoritzada i ara està en un contenciós. Els dos temes crec que van pel mateix camí. Sembla que per algun motiu, aquestes pilones no es podrien col·locar, perquè és un camí de pas o així… però nosaltres ens hem de mantenir al marge. Ens adaptarem al que sigui.

 

  

Les càmeres. Bellaterra té 12 càmeres instal·lades a les entrades i centre del poble. Aquestes graven imatges i les traslladen en directe a l'EMD. Vostès també les fan servir, però, per a les seves investigacions, no?

Sí. Hem vist el sistema, ens han explicat com funciona i com deixa de funcionar. Nosaltres, quan fem investigacions, sol·licitem tot allò que pugui servir dins la legalitat per fer-les servir. Ara bé, en aquests moments el jutjat del contenciós ha dit taxativament que només s'han d'utilitzar “per qüestions relacionades amb el trànsit”. Per tant, nosaltres ja no podem sol·licitar aquestes imatges. Ja ens agradaria. Quan s'han demanat aquestes imatges ha estat perquè no estaven en un procés judicial com en el que estan ara. En un contenciós no podem fer sol·licituds d'imatges, fins que es legalitzin. 

 

 

Ja no podem sol·licitar les imatges que graven les càmeres de Bellaterra, perquè estan en un contenciós entre l'Ajuntament i l'EMD

 

  

Aquesta línia és molt fina. Qui hauria de tenir la titularitat de les càmeres?

Mossos d'Esquadra mai. Jo sóc titular de les càmeres de l'edifici de la comissaria. Si estiguessin legalitzades hi hauria d'haver una persona encarregada de visionar i gestionar aquestes imatges i normalment ho fan les policies locals, perquè és un tema de l'Ajuntament. Però com que no estan legalitzades – en el sentit d'autoritzades – sí que se'n fa un ús per qüestions de trànsit. Per un altre ús que se'n pugui fer, de moment no estan autoritzades. En un futur, si estiguessin autoritzades serien una eina més d'investigació. Ara no les podem demanar.

 

  

Finalment, just fa un parell de dies Bellaterra rebia la notícia d'una denúncia d'agressió sexual al Camí Verd. Ens pot dir com avança aquesta qüestió?

No puc donar massa detalls perquè es tracta d'una investigació oberta i d'un fet que considerem molt greu. S'ha atès a aquesta persona, ens hem posat en contacte amb l'Hospital Taulí, la regidora de Seguretat Ciutadana i el president de l'EMD. Som molt sensibles pel que fa a aquest cas i estem treballant en la investigació, que forma part de la privacitat de la persona.