Margarita Arboix, rectora de la UAB, i diferents represetants institucionals de l'universitat al Palau Robert
Margarita Arboix, rectora de la UAB, i diferents represetants institucionals de l'universitat al Palau Robert | Departament de Comunicació de la UAB

 

La Universitat Autònoma de Barcelona ha complert dos anys com a destinació d'asil per a estudiants refugiats. El centre es va inscriure dins el programa d'acollida d'estudiants refugiats a les universitats catalanes el passat any 2016 i, des de llavors, cada any, entre 40 i 60 estudiants d'entre 18 i 31 anys poden cursar estudis i instal·lar-se a la Vila Universitària, com a part de la iniciativa.

  

  

Amb motiu de l'efemèride, el passat 8 d'octubre es va dur a terme un acte de benvinguda als beneficiaris del programa d'acollida d'estudiants refugiats a les universitats catalanes al Palau Robert de Barcelona, que va ser presidit pels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va assistir a l'acte en representació de les universitats públiques catalanes i el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep M. Garrell, per part de les privades. Arboix va assegurar que “tenim un compromís social que complir. Aquest és un programa pilot, però volem poder ajudar a tothom tant com puguem”.

  

  

De la totalitat de joves inscrits al programa -gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i amb el que col·labora l'Universitat Autònoma- la majoria són d'origen sirià, tot i que també n'hi ha d'altres zones en conflicte. Els participants cursen graus o màsters a les universitats catalanes per poder continuar els estudis que van haver d'abandonar a causa dels conflictes armats als seus països d'origen.

  

  

L'estada d'aquests estudiants a les universitats catalanes funciona mitjançant la col·laboració entre l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR)- Líban, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins a l'Orient Mitjà (UNRWA) i el govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d'Universitats i Recerca, del Departament d'Empresa i Coneixement. La selecció dels beneficiaris de la beca d'estudis es va fer directament al Líban per personal de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania (SMIC), en col·laboració amb l'ACNUR-Nord Àfrica i Orient Mitjà i de les universitats.

  

  

Per la seva part, la SMIC assumeix el cost del viatge i l'estada dels estudiants i també s'ha encarregat de la selecció de les famílies acollidores i de mentors que es van inscriure al programa de mentoria del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades. Les universitats, alhora, es fan càrrec de la matrícula dels estudis i han reclutat mentors i mentores perquè acompanyin els estudiants refugiats i els orientin tant en l'àmbit universitari com en el personal. Assistència Sanitària Col·legial n'ha facilitat gratuïtament la cobertura sanitària, juntament amb el Servei Català de la Salut.

  

  

En concret, la UAB acollirà tres dels divuit estudiants que participen en el programa d'acollida i que cursaran els màsters en Biotecnologia Avançada, Estudis Anglesos Avançats i Auditoria i Comptabilitat, que s'imparteixen al campus.